Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NICHOLSONOVÁ: Keď viedol envirorezort Žiga,manipulovalo sa so zmluvami

Na snímke poslankyňa NRSR Lucia Nicholsonová (SaS) počas 6. schôdze Národnej rady SR v Bratislave v utorok 14. júna 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredsedníčka NR SR vyzvala Žigu, aby odstúpil z funkcie. Ten je teraz ministrom hospodárstva. V tomto prípade plánuje podať trestné oznámenie, SaS to chce riešiť aj na úrovni OLAF.

Bratislava 22. júna (TASR) – S vedomím ministerstva životného prostredia pod vedením vtedajšieho šéfa Petra Žigu (Smer-SD) sa mali podpisovať predražené zmluvy s firmou, ktorej konateľ Radovan Varga sedí vo väzení od roku 2013. Povedala to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS). Ten má byť trestne stíhaný za objednávku vraždy, štát mal podľa nej ukrátiť aj o veľkú sumu peňazí.

Firme sa malo dariť na ministerstve aj pod vedením Józsefa Nagya (Most-Híd). Vargu však vtedy podľa Nicholsonovej nevzali do väzby. Podpredsedníčka NR SR vyzvala Žigu, aby odstúpil z funkcie. Ten je teraz ministrom hospodárstva. V tomto prípade plánuje podať trestné oznámenie, SaS to chce riešiť aj na úrovni OLAF.

Podľa Nicholsonovej ide o firmu VAMAX-X, ktorá v rokoch 2013-2015 nemala ani jedného zamestnanca a vlani mala ísť dokonca do krachu. Zákazky mali byť predražené o 250 percent, Nicholsonová to odhaduje podľa prieskumu trhu. K "zvláštnym zákazkám" malo podľa nej dôjsť v roku 2011 v obci Jaklovce, v roku 2013 vo Veľkom Folkmare, Krásnohorskom Podhradí a Drienovci. Išlo podľa nej o predražené zmluvy na zberné dvory v jednotlivých obciach dokopy za milióny eur. Peniaze mali pochádzať z eurofondov a išlo o nenávratné finančné príspevky. Zberné dvory sú dnes prázdne, upozornila Nicholsonová. Trestné konanie sa zatiaľ vedie len v prípade Drienovca. Stranícku príslušnosť starostov obcí neskúmala.

S obstarávaniami sa podľa Nicholsonovej zrejme manipulovalo z ministerstva životného prostredia. "Niekto starostom predsa musel povedať, aby zvíťazila rovnaká firma," povedala Nicholsonová. Verejné obstarávanie organizovala vo všetkých prípadoch firma EURO-recykling.

"Ako je toto vôbec možné? Ako si tieto fakty nemohli pri kontrolách na ministerstve životného prostredia všimnúť, ak nešlo o snahu o manipuláciu?" pýtala sa Nicholsonová.