Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Krajňák: Nie je jasné, kto prednesie príhovor školákom

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR – Martin Baumann

Štátny tajomník rezortu nechce komentovať rozhodnutie prezidenta SR poveriť dočasným riadením školstva ministerku pôdohospodárstva G.Matečnú.

Bratislava 30. augusta (TASR) – Momentálne ešte nie je jasné, kto prednesie školákom 4. septembra príhovor k začiatku školského roka. Uviedol to dnes štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák (Most-Híd) v súvislosti s rozhodnutím prezidenta SR Andreja Kisku poveriť dočasne vedením rezortu ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS).

"V tejto chvíli to je ťažko predpokladať," povedal Krajňák s tým, že on aj druhá štátna tajomníčka Oľga Nachtmanová (Smer-SD) sú pripravení ujať sa tejto úlohy a v prípade, že tak strana zatiaľ neurobila, sa vedenia rezortu dočasne ujíma niektorý z jej zástupcov vo vláde. "Predpokladám ale, že toto patrí do kompetencie ministra alebo zastupujúceho ministra, ale o tom sa rozhodne s komunikačným odborom v najbližších dňoch," doplnil.

Krajňák rozhodnutie Kisku nechcel komentovať. Vysvetlil, že v tomto prípade sa rešpektuje právo Slovenskej národnej strany nominovať nástupcu odchádzajúceho Petra Plavčana. "Bude záležať naozaj na rozhodnutí pána prezidenta a my, celý tím, ktorý sme na ministerstve školstva, to budeme akceptovať," zdôraznil.

Matečnú podľa Krajňáka nečakajú na ministerstve na žiadne komplikácie a nemalo by byť prekážkou, že s oblasťou školstva nemá skúsenosti. "Školský rok je v zásade pripravený, všetky dôležité, či už vzdelávacie programy, alebo inštrukcie školám išli, takže nevidíme problém v tom, aby sa školský rok začal v bežnom štandardnom režime. Nič tomu nebráni v tejto chvíli a ja si myslím, že ktokoľvek by viedol tento rezort s tímom
odborníkov, ktorý je na ministerstve, to zvládne," vysvetlil.

Prečítajte si aj: Ministerstvo školstva od septembra dočasne povedie G. Matečná


Za najakútnejšiu úlohu, ktorá zastupujúcu ministerku čaká, Krajňák označil agendu eurofondov. Po kauze rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum musí pritom rezort opustiť doterajší minister Plavčan. "Myslím si, že to, čo pán minister Plavčan deklaroval, sa aj naplní," predpokladá Krajňák. "Kľúčové bude tiež, urobiť zásadné kroky vo vzťahu k regionálnemu školstvu. Predpokladám ale, že toto už bude potom úlohou nového ministra," uzavrel.

Ministerstvo školstva od 1. septembra dočasne povedie ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Poverí ju prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok (31.8.) po tom, čo prijme od súčasného ministra školstva Petra Plavčana demisiu.

Plavčan odchádza z funkcie po tom, čo ho na to 16. augusta vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda vlády to zdôvodnil tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Danko meno nového ministra ešte neoznámil.