Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Niektoré úrady znížili spotrebu energie priemerne o 14,2 percenta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Cieľom bola 15-percentná úspora. Výdavky štátneho rozpočtu tak klesli o vyše 19 miliónov eur.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Niektoré orgány štátnej správy znížili v zime 2022/2023 spotrebu energie priemerne o 14,2 percenta. Cieľom bola 15-percentná úspora. Výdavky štátneho rozpočtu tak klesli o vyše 19 miliónov eur. Vyplýva to z analýzy, ktorú TASR poskytol Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Úsporu považuje za úspech.

"Stanovená ambícia cieľa 15 percent úspory sa vo všeobecnosti preukázala ako primeraná a dosiahnuteľná. Prevažná väčšina úradov, ktoré poskytli údaje o spotrebách energií, tento cieľ preukázateľne splnila," priblížili analytici. Z úradov, ktoré poskytli svoje údaje, mala najväčšie energetické úspory Kancelária Súdnej rady SR (26,7 percenta). Najmenšiu úsporu, päť percent, dosiahla Slovenská informačná služba.

"Niektoré podriadené organizácie ministerstiev plnili ciele nadmerne, ale niektoré daný cieľ nemuseli dosiahnuť. Prekážkou pre mnohé úrady mohol byť nevyhovujúci stav budov, ale aj špecifická a vysoká technická spotreba energie," uviedol IEP.

Motiváciou pre úrady podľa inštitútu bolo, že ak žiadali o dofinancovanie, ministerstvo financií prihliadalo na preukázané úspory energií. Významnými opatreniami boli zníženie teploty vykurovania a útlmový režim počas víkendov. Zníženie teploty vykurovania o jeden stupeň Celzia je spojené s úsporami energie na úrovni šiestich percent, priblížili analytici. "Legislatívne úpravy vyhlášok umožnili zníženie teploty vykurovania v kanceláriách o jeden stupeň. Tým bol zabezpečený aspoň minimálny štandard aj v menej efektívnych objektoch," poukázali.

Úsporné opatrenia odporúča IEP uplatňovať naďalej. "Hoci sa energetické trhy v roku 2023 výraznejšie stabilizovali, burzové ceny sú stále výrazne vyššie ako v predvojnovom období. Súbor konsolidačných opatrení uvádza ako jednu z alternatív práve dlhodobé zníženie energetickej spotreby, čo aj v čase stabilizovanejších trhov prinesie významné finančné úspory," tvrdí.

Skúsenosti z minulej vykurovacej sezóny podľa analytikov potvrdili zámer kampane, podľa ktorého nemalo dôjsť k obmedzeniu poskytovaných služieb ani poklesu komfortu na pracovisku.

Ústredná štátna správa mala počas minulej vykurovacej sezóny povinnosť znižovať spotrebu energií. K tomu boli ústredné orgány štátnej správy zaviazané uznesením vlády na základe vládou schváleného súboru odporúčaní. Povinnosťou bolo ušetriť 15 percent energie v porovnaní s vykurovacou sezónou 2019/2020. Navrhované odporúčania si mohli úrady nakombinovať. Z povinnosti šetriť energie boli vyňaté napríklad nemocnice, školy či sociálne zariadenia.