Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Niektoré vlaky na východ Slovenska sú pred Vianocami takmer obsadené

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Už v súčasnosti je na piatok 22. decembra na 100 % obsadený rýchlik, ktorý o 8.03 h vyráža z Bratislavy a smeruje do Košíc.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Záujem ľudí o cestovanie na vianočné sviatky za rodinami či blízkymi narastá. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) má už v súčasnosti niektoré spoje takmer obsadené. Už tradične je pritom najväčší nápor pred Vianocami v spojoch smerom z Bratislavy na východ a stred Slovenska. Po sviatkoch zase v opačnom smere.

Napríklad už v súčasnosti je na piatok 22. decembra na 100 % obsadený rýchlik, ktorý o 8.03 h vyráža z Bratislavy a smeruje do Košíc. Zároveň je rýchlik na rovnakej trase s odchodom o 10.03 h v tento deň obsadený na 98 %.

Veľký záujem je aj o InterCity (IC) vlak, ktorý v piatok o 14.13 h vyráža z Viedne a smeruje do Košíc, obsadený je na 95 %. Rovnako, na 95 % sú aktuálne obsadené miesta aj v rýchliku, ktorý v piatok vyráža z hlavného mesta o 23.43 h a smeruje do Humenného.

V sobotu 23. decembra sú zároveň rýchliky, ktoré smerujú z Bratislavy do Košíc s odchodmi o 8.03 h a 10.03 h už aktuálne obsadené na 99 %.

"Cestujúcej verejnosti odporúčame, aby si v záujme osobného komfortu vo vlaku včas zabezpečila rezerváciu miesta, hoci väčšina vlakov ZSSK nie je povinne miestenková," doplnil hovorca spoločnosti Tomáš Kováč.

Dopravca pritom vo vianočnom období vypraví štyri mimoriadne rýchliky na trase Bratislava - Žilina - Košice. Zároveň na tejto najfrekventovanejšej trati posilní aj 35 vybraných InterCity vlakov o 75 vozňov druhej triedy. Okrem toho okolo Vianoc, Nového roka a sviatku Troch kráľov vypraví 22 posilových vlakov rôznych kategórií.

Na základe záujmu cestujúcich a technických možností však budú podľa Kováča posilnené aj vybrané expresné spoje, rýchliky, regionálne vlaky a osobné vlaky.