Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Agresívni pacienti škrtili zdravotníkov, nová legislatíva im má pomôcť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Agresívni pacienti sú podľa komory sestier často pod vplyvom alkoholu a omamných látok. Nezriedka pritom podľa Lazorovej poškodzujú zariadenia nemocničných izieb.

Bratislava 16. januára (TASR) – Zdravotníci sa stretávajú s agresívnymi fyzickými a verbálnymi útokmi najmä na urgentných príjmoch, jednotkách intenzívnej starostlivosti či psychiatrie. Napadnutých v posledných rokoch pribúda. Od januára tohto roka platí legislatívna ochrana zdravotníkov pri výkone. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) si od nej sľubuje veľa a zmenu víta. Očakáva menej takýchto útokov. Rovnako to vidia aj záchranári.

"Sestry v práci najčastejšie zažívajú napadnutia rôznymi predmetmi, kopance, škrtenie či slovné vyhrážky na ich fyzickú likvidáciu a ich rodinných príslušníkov," povedala prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. Viac útokov registruje SKSaPA od roku 2003. Agresívni pacienti sú podľa komory často pod vplyvom alkoholu a omamných látok. Nezriedka pritom podľa nej poškodzujú zariadenia nemocničných izieb.

Kritické je to najmä na urgentných príjmoch. "Pretože suplujú absenciu záchytiek," uviedla Zuzana Haladová zo SKSaPA. Agresívnych pacientov je podľa nej nemálo aj v ambulanciách. Sklony k násiliu vyvoláva nervozita, ľudí môžu frustrovať aj preplnené čakárne, za čo môže nedostatok sestier a lekárov, poukázala Haladová. Dôvodmi na útoky je podľa nej i odmietnutie hospitalizácie, odsunutie zdravotného výkonu či nespokojnosť pacienta s úrovňou poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

O útokoch na personál hovoria aj štatistiky komory. Jej členky ju o napadnutiach informujú. Predvlani sa na oddelení úrazovej chirurgie a jednotke intenzívnej medicíny v popradskej nemocnici malo podľa SKSaPA stať viac ako 370 fyzických a verbálnych útokov na zdravotníkov. V trnavskej fakultnej nemocnici malo ísť v roku 2015 o viac ako 100 takýchto činov, za prvé dva kvartály roka 2016 o približne 40.

Záchranári počas uplynulých rokov zaznamenali "desiatky napadnutí" v záchrankách. "Viacero útokov si vyžiadalo aj lekárske ošetrenie," uviedla Slovenská komora zdravotníckych záchranárov. Takisto ako sesterská komora verí, že legislatívna úprava odradí prípadných útočníkov.

Vyššiu právnu ochranu zdravotníkom počas výkonu povolania garantuje zákon o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ. Dostali štatút chránenej osoby. Ak teda niekto na zdravotníkovi počas jeho služby spácha trestný čin, bude sa naň vzťahovať vyššia trestná sadzba.