Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nielen pre prvovoličov: Ak idete voliť, toto by ste mali vedieť

Na snímke hlasovacie lístky na voľby do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Foto: TASR/Vladimír Benko

Prečítajte si všetky dôležité informácie o voľbách.

Bratislava 28. februára (Teraz.sk) - Už o šesť dní, v sobotu 5. marca, si budeme vo volebných miestnostiach vyberať 150 poslancov Národnej rady SR. Oprávnených voličov na Slovensku je viac ako 4,4 milióna. Pre tých, ktorí sa chystajú ísť voliť, preto prinášame všetky dôležité informácie v súvislosti so samotnou voľbou.

Voľby sa začínajú ráno o 7:00 hod a končia o 22:00 hod.

Právo voliť

Voliť môže občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov.

Volič môže voliť na území Slovenskej republiky vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný alebo v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu.

Nezabudnite

Pred vstupom do volebnej miestnosti si treba skontrolovať platnosť občianskeho preukazu. Ten je potrebný na preukázanie totožnosti voliča. Bez jej preukázania nebudete môcť voliť.

Každý volič sa musí pred hlasovaním odobrať do osobitného priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov.

Za plentou

Za plentou si volič vyberie hlasovací lístok, prípadne udelí aj preferenčné krúžky.

Hlasovací lístok môže volič vložiť do obálky bez ďalšej úpravy alebo zakrúžkuje poradové číslo kandidáta, pokiaľ nejakému dáva prednosť.

Volič môže zakrúžkovať poradové číslo najviac štyroch kandidátov. Obálku s lístkom vloží do volebnej schránky.

Keď sa pomýlite

Na požiadanie vám okrsková volebná komisia vydá za nesprávne upravené hlasovacie lístky iné.

Čo sa nemôže

Ak volič odovzdá prednostný hlas viac ako štyrom kandidátom, hlasovací lístok sa bude počítať v prospech kandidujúceho subjektu a na prednostné hlasy sa nebude prihliadať.

Každý volič sa musí pred hlasovaním odobrať do osobitného priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Voličovi, ktorý nevstúpi do tohto priestoru, okrsková volebná komisia hlasovanie neumožní.

Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky.

Volič je povinný odložiť nepoužité hlasovacie lístky alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

Zdravotné a iné problémy

Volič, ktorému zdravie brániť ísť do volebnej miestnosti odovzdať svoj hlas, môže požiadať o prenosnú volebnú urnu. To platí len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená.

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať a oznámi pred hlasovaním túto skutočnosť okrskovej volebnej komisii, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, aby podľa jeho pokynov upravila hlasovací lístok a vložila do obálky.