Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Milan Belica bude kandidovať na predsedu Nitrianskeho kraja

Milan Belica Foto: TASR/Dušan Hein

Ku kandidatúre ho prinútili viaceré okolnosti a obavy. Belica je pripravený ísť do súboja aj napriek tomu, že nové pravidlá súvisiace s jednokolovými voľbami nepovažuje za najlepšie riešenie.

Nitra 29. marca (TASR) – Súčasný predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica potvrdil, že sa bude v tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov opätovne uchádzať o svoju funkciu. Ako skonštatoval, ku kandidatúre ho prinútili viaceré okolnosti a obavy. „Niektoré z týchto obáv sa už naplnili, takže s vysokou pravdepodobnosťou poviem, že áno, budem kandidovať,“ uviedol Belica. Dôvody svojho znepokojenia konkretizovať zatiaľ nechcel.

Belica je predsedom NSK už od vzniku vyšších územných celkov, teda od roku 2001. Vo voľbách v roku 2013 kandidoval za stranu Smer-SD. Pomoc tejto strany chce získať aj v nastávajúcich voľbách. „Ja som sa vždy uchádzal o podporu ktorejkoľvek strany, hlavne v takýchto kritických časoch, tak prečo by som mal odmietnuť Smer, najsilnejšiu stranu? Jasné, že sa uchádzam, rozhodnúť sa, samozrejme, musia oni,“ skonštatoval.

Belica je pripravený ísť do súboja aj napriek tomu, že nové pravidlá súvisiace s jednokolovými voľbami nepovažuje za najlepšie riešenie. „Nemyslím si, že sú demokratickejšie, ako bola dvojkolová voľba. Ja som v každých voľbách vždy vyhral už v prvom kole, takže by mi to mohlo byť jedno, ale myslím si, že dvojkolový výber je vždy demokratickejší. Je to akési sito, pri ktorom sa preosejú kandidáti a do druhého kola už idú iba dvaja najsilnejší. Myslím si, že tie jednokolové voľby môžu byť kontraproduktívne. Len aby sme sa veľmi nesklamali, lebo ten demokratický výber je obmedzený,“ myslí si Belica.

Okrem neho zatiaľ potvrdil svoje rozhodnutie kandidovať na post predsedu NSK aj nezávislý kandidát Peter Oremus, ktorý je v súčasnosti poslancom v krajskom aj v nitrianskom mestskom zastupiteľstve. O kandidatúre uvažuje aj ďalší krajský poslanec Ján Greššo. Svoju možnú kandidatúru pred časom spomínal aj Tomáš Galbavý zo strany Most-Híd. SMK zatiaľ žiadneho kandidáta na post predsedu NSK neohlásila.