Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Pred župnými voľbami vzniká v Nitrianskom kraji pravicová koalícia

Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa krajského predsedu SaS R. Pavelku je dohoda na spadnutie. Predpokladá, že koaličná zmluva by sa mohla podpísať do konca júna.

Nitra 25. mája (TASR) – Pred jesennými voľbami do vyšších územných celkov (VÚC) začína v Nitre vznikať veľká pravicová koalícia. Pre TASR to uviedol krajský predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Radoslav Pavelka.

Rokovania o vzájomnej spolupráci medzi pravicovými stranami v Nitrianskom kraji prebiehajú podľa jeho slov už od januára. "Zúčastňujú sa na nich strany SaS, OĽANO-NOVA, KDH, Šanca a OKS. Dohoda je už na spadnutie, predpokladám, že koaličná zmluva by sa mohla podpísať do konca júna. Zatiaľ ešte čakáme na stanovisko KDH, zvyšné štyri strany sú už v podstate rozhodnuté do tejto spolupráce ísť," uviedol Pavelka.

Hovoriť o tom, či pravicová koalícia postaví aj svojho kandidáta na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), je podľa Pavelku ešte predčasné.

Voľby do VÚC sa budú konať tento rok v novembri. Kandidatúru na post hlavy NSK zatiaľ potvrdil súčasný predseda Milan Belica, ktorý ešte oficiálne nezverejnil strany, ktoré by jeho kandidatúru mohli podporiť. O post predsedu NSK sa bude uchádzať aj nitriansky mestský a krajský poslanec Peter Oremus, ktorý chce kandidovať ako nezávislý.

V súvislosti s voľbami do VÚC sa hovorí aj o ďalších kandidátoch na predsedu NSK. Ani jeden z nich však zatiaľ svoju kandidatúru oficiálne neohlásil. V prípade SMK sa ako o najpravdepodobnejšom kandidátovi hovorí o krajskom poslancovi a podpredsedovi strany Ivánovi Farkasovi. Svoju kandidatúru nevylúčil ani ďalší krajský poslanec Ján Greššo. V súvislosti so stranou Most-Híd sa zasa spomína meno Tomáša Galbavého, ktorý sa o post predsedu NSK neúspešne uchádzal už pred štyrmi rokmi, kedy sa v druhom kole volieb stretol s Milanom Belicom.