Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Smer-SD hľadá partnerov na podporu županskej kandidatúry M. Belicu

Milan Belica Foto: TASR/Dušan Hein

Okrem Belicu zatiaľ chce kandidovať na post predsedu Nitrianskeho kraja nezávislý kandidát Peter Oremus, ktorý je v súčasnosti poslancom v krajskom aj v nitrianskom mestskom zastupiteľstve.

Nitra 1. apríla (TASR) – Súčasný predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica (65) sa bude v tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov opätovne uchádzať o svoju funkciu s podporou viacerých strán. Ako pre TASR potvrdil krajský predseda Smeru-SD Tibor Glenda, pre Smer momentálne iná alternatíva ako podpora Belicu neexistuje. „Oficiálne rokovania s koaličnými partnermi sme zatiaľ nemali. Predbežné dohody však máme so Slovenskou národnou stranou a stranou Most–Híd, ktoré sú pripravené Belicu podporiť. No je to stále len neoficiálna verzia, hľadáme partnerov, ktorí sa k nám pripoja,“ povedal Glenda.

Milan Belica je od vzniku vyšších územných celkov zatiaľ jediným predsedom NSK. Vo funkcii je nepretržite od roku 2001. Vo voľbách v roku 2013 kandidoval s podporou koalície Smer-SD, SNS, Agrárna strana vidieka. Belica svoju tohtoročnú kandidatúru zdôvodnil tým, že ho prinútili viaceré okolnosti a obavy. Dôvody svojho znepokojenia konkretizovať zatiaľ nechcel. Do súboja je pripravený ísť aj napriek tomu, že nové pravidlá súvisiace s jednokolovými voľbami nepovažuje za najlepšie riešenie. „Nemyslím si, že sú demokratickejšie, ako bola dvojkolová voľba. Ja som v každých voľbách vždy vyhral už v prvom kole, takže by mi to mohlo byť jedno, ale myslím si, že dvojkolový výber je vždy demokratickejší. Je to akési sito, pri ktorom sa preosejú kandidáti a do druhého kola už idú iba dvaja najsilnejší. Myslím si, že tie jednokolové voľby môžu byť kontraproduktívne. Len aby sme sa veľmi nesklamali, lebo ten demokratický výber je obmedzený,“ uviedol Belica.

Okrem Belicu zatiaľ potvrdil svoje rozhodnutie kandidovať na post predsedu NSK aj nezávislý kandidát Peter Oremus, ktorý je v súčasnosti poslancom v krajskom aj v nitrianskom mestskom zastupiteľstve. O kandidatúre uvažuje aj ďalší krajský poslanec Ján Greššo. Svoju možnú kandidatúru zvažoval aj Tomáš Galbavý zo strany Most-Híd. Ďalším možným kandidátom na post predsedu NSK je podpredseda Ľudovej strany Naše Slovensko a riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík. Svoju kandidatúru nepotvrdil, vedenie strany však túto možnosť údajne zvažuje.