Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NKÚ: Nitrianske Pravno porušilo zákon odkúpením rozostavaného domu

Na snímke Karol Mitrík, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Samosprávy pri výstavbe nájomných bytových domov uzatváraním zmluvy o budúcej zmluve s dodávateľom prác na stavbu, ktorá ešte nestojí, porušujú zákon o verejnom obstarávaní.

Nitrianske Pravno 24. marca (TASR)- Samosprávy pri výstavbe nájomných bytových domov uzatváraním zmluvy o budúcej zmluve s dodávateľom prác na stavbu, ktorá ešte nestojí, porušujú zákon o verejnom obstarávaní. Skonštatoval to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. V súlade so zákonom nemalo postupovať ani Nitrianske Pravno v okrese Prievidza, ktoré v minulosti odkúpilo rozostavaný bytový dom. Samospráva sa teraz obáva sankcie.

"Najvyšší kontrolný úrad je toho názoru, že kúpiť bytový dom je možné aj bez verejného obstarávania v prípade, že bol skolaudovaný. Samospráva nie je povinná investovať financie do budovy, ktorá ešte nestojí. Nie je však možné vybrať partnera na postavenie domu, ktorý bude slúžiť ako nájomný bytový dom, bez toho, aby prebehlo verejné obstarávanie," uviedla pre TASR hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Spresnila, že k obchádzaniu zákona o verejnom obstarávaní dochádza v tom prípade, ak sa samospráva zmluvne zaviaže k odkúpeniu budovy predtým, ako je skolaudovaná a má slúžiť ako nájomný bytový dom.

Za porušenie zákona o verejnom obstarávaní môže udeliť sankcie Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), potvrdil pre TASR jeho hovorca Ján Mažgút. Samosprávam, ktoré zákon porušia, podľa neho hrozí sankcia vo výške piatich percent zmluvnej ceny bytového domu, ak sa vyhla povinnosti uzavrieť zmluvu alebo koncesnú zmluvu podľa zákona o verejnom obstarávaní, spôsobom alebo postupom ustanoveným zákonom o verejnom obstarávaní, alebo ak uzavrela zmluvu rokovacím konaním bez splnenia podmienok na jeho použitie.

Obec Nitrianske Pravno v prípade stavby nájomných bytových domov, ktoré následne odkúpila od zhotoviteľa z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR, použila dva mechanizmy. "Pri prvej bytovke sme odkupovali rozostavanú stavbu, kde bolo postavené prvé poschodie a obec už ďalej pokračovala vo výstavbe," priblížil starosta Nitrianskeho Pravna Jozef Balčirák s tým, v druhom prípade už obec odkúpila skolaudovaný dom. Ten na vlastné náklady postavila stavebná firma, ktorú si obec vybrala.

Problémom môže byť podľa Balčiráka aj výber dodávateľa stavby cez verejnú súťaž a nie napriamo, či prostredníctvom prieskumu trhu, obec totiž dopredu v podstate nevie, akú firmu vysúťaží. "Vysúťažíte na 99 percent firmu, ktorá dá najnižšiu cenu, ale po skúsenostiach po celom Slovensku sú firmy, ktoré zastupujú len desiatky právnikov. Tieto si potom prenajímajú rôzne stavebné spoločnosti a tie zdierajú, aby za nich postavili bytovky za oveľa nižšie finančné prostriedky, ako za to dostanú," tvrdí starosta. Problémom je podľa neho to, že si obec nevie alebo nemôže vybrať firmu, s ktorou má skúsenosti a je s ňou spokojná. "Môže sa stať aj taký prípad, že tá firma bytovku nepostaví, lebo toho nebude schopná," upozornil.

Ak by obec dostala sankciu od ÚVO, ktorá by sa na základe ceny stavby mohla pohybovať okolo 50.000 eur, podľa Balčiráka by to určite pozastavilo celý rozvoj v obci na pár rokov. "Malo by to určite negatívny vplyv na hospodárenie obce," uzavrel.

Ešte v minulom roku NKÚ uskutočnil kontrolu vynakladania verejných prostriedkov na nájomné byty vo vlastníctve miest a obcí a ich využitie. Z nej vyplynulo aj to, že zmluvu o budúcej zmluve na kúpu bytového domu uzatvorili dve obce – Liptovský Ján v Žilinskom kraji a obec Podolie v Trenčianskom kraji. "Zistenia z kontroly úrad odovzdal aj Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktoré dotácie na nájomné byty poskytuje," doplnila Bolech Dobáková.

"MDVRR nemá kompetenciu kontrolovať samotný postup a kvalitu verejného obstarávania. Zo strany ministerstva nebolo nikdy deklarované, že nemá byť uskutočnené verejné obstarávanie, ak to zákon vyžaduje. Práve na rokovaniach, seminároch a konferenciách, ktorých účastníci boli zástupcovia miest a obcí, sme upozorňovali na to, že pri obstarávaní nájomných bytov na základe zmluvy o budúcej kúpnej zmluve je potrebné zabezpečiť postupy v zmysle zákona o verejnom obstarávaní," uviedol Peter Podstupka z Odboru komunikácie ministerstva.

Témou nájomného bývania sa zaoberalo na osobitnom rokovaní vo februári aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) s predstaviteľmi rezortu dopravy a ŠFRB. "Práve na tomto stretnutí sa diskutovalo aj o odporúčaní NKÚ o tom, aby kúpu bytových domov podmienili samosprávy verejnou súťažou na budúceho staviteľa bytových domov. Tieto detaily ale bude riešiť ŠFRB spolu s ÚVO," ozrejmil hovorca ZMOS Michal Kaliňák. Všetky zúčastnené inštitúcie podľa neho cítia, že je v tejto téme potrebné prihliadnuť na potreby miest a obcí tak, aby výstavba nájomných bytov nebola strašiakom, ale lákadlom pre samosprávy.