Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Slovenské študentky získali na matematickej olympiáde štyri medaily

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spomedzi 37 zúčastnených európskych krajín obsadili dievčatá spolu celkovo 5. miesto

Bratislava 19. apríla (TASR) - Študentky zo Slovenska získali na medzinárodnej Európskej matematickej olympiáde (EGMO) štyri medaily. Tento rok sa konala od 11. apríla do 17. apríla v gruzínskom meste Tskaltubo. TASR o tom informovala manažérka publicity Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM) Petra Juhásová.

Spomedzi 37 zúčastnených európskych krajín obsadili dievčatá spolu celkovo 5. miesto. Individuálne si každá členka slovenského tímu priniesla po jednej medaile. Zlatú medailu získala Eliška Macáková, Lucia Chladná striebornú medailu, Hana Kalábová a Alica Dományová bronzovú medailu.

EGMO sa po prvýkrát konala v roku 2012 na Murray Edwards College v Camrbidge. Nápad vznikol už v roku 2009, keď začala na univerzite pracovať Vicky Neale ako riaditeľka matematických štúdií a univerzita hľadala spôsob, ako podporiť jej aktivity zameriavajúce sa na mladé talentované ženy venujúce sa matematike. Prebieha v rôznych krajinách sveta, pričom sa do nej zapájajú aj krajiny mimo Európy.