Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nízke teploty netreba podceniť, môžu ohroziť zdravie

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Na podchladenie môže upozorňovať napríklad ochladenie tela, svalový tras, bolesť až necitlivosť v rukách či nohách.

Bratislava 17. januára (TASR) – Zima a nízke teploty sa môžu podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR negatívne podpísať na zdraví. Jeho pracovníci preto odporúčajú priebežne sledovať predpovede počasia a prispôsobiť tomu vhodné oblečenie. Najsilnejšie mrazy očakávajú meteorológovia začiatkom budúceho týždňa, v dolinách a kotlinách bude nadránom ojedinele okolo -25 stupňov Celzia.

V zime treba používať viac vrstiev oblečenia, vrchná časť má byť odolná proti vetru, dažďu a snehu. V mrazoch je dôležité chrániť pokožku pred omrzlinami, neodporúča sa chytať chladné predmety holými rukami. "V teple treba mať najmä nohy, ruky a hlavu. Netreba zabúdať teda na rukavice, čiapku, ponožky a zimné nepremokavé topánky," uvádza ÚVZ SR na oficiálnej webovej stránke. Starší ľudia potrebujú ešte teplejšie oblečenie ako tí mladší, pretože produkujú menej telesného tepla.

Pracovníci úradu radia v chlade pravidelne dopĺňať tekutiny. Pri fyzickej aktivite treba vypiť aspoň dva litre tekutín denne, pričom studené nápoje odporúčajú vynechať. Rovnako to platí v prípade alkoholu a kofeínových nápojov, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a omrzlín. Cvičenie v mraze neschvaľujú, ak niekto trpí kardiovaskulárnymi či respiračnými ochoreniami.

Na podchladenie môže upozorňovať napríklad ochladenie tela, svalový tras, bolesť až necitlivosť v rukách či nohách. Podceniť netreba ani svetlé škvrny na tvári a na pokožke v rôznych častiach tela.

Počas mrazov si treba dať pozor aj na nehody a úrazy. "Ulice pokryté snehom a ľadom sú klzké, s vyšším nebezpečenstvom pádu a rizikom vzniku zlomenín. Zvýšte opatrnosť svojho pohybu a noste obuv s protišmykovou podrážkou," radí ÚVZ SR. Zabúdať netreba ani na zníženú viditeľnosť v zimnom období, ako aj na dlhšie tmavé obdobia dňa. Ľudia by mali nosiť reflexné prvky, keď sa pohybujú po ulici.