Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Operačné stredisko: Nízke teploty si vyžiadali aj výjazdy záchranárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

V súvislosti s nízkymi teplotami vyslalo operačné stredisko k pacientom aj vrtuľník.

Bratislava 10. januára (TASR) - Nízke teploty si za posledné tri dni vyžiadali aj výjazdy záchranárov. Najviac ich bolo v Žilinskom, Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

"Za posledné tri dni vyslalo OS ZZS SR desať ambulancií k prípadom, ktoré súvisia s podchladením či omrzlinami. Osem pacientov záchranári transportovali do nemocníc, jedného ošetrili na adrese a jeden prevoz odmietol," priblížila.

V súvislosti s nízkymi teplotami vyslalo operačné stredisko k pacientom aj vrtuľník. "Išlo o dvoch poľských turistov, ktorí spadli do potoka v Malej Fatre. Transportovaní boli do nemocnice v Žiline," doplnila hovorkyňa.

Hlavný operátor OS ZZS SR Viliam Sládek zároveň na ľudí apeluje, aby zvážili dlhodobý pobyt v chladnom prostredí. "V prípade, že sme nútení tráviť počas mrazivého počasia čas v exteriéri, nezabúdajme na primerané a suché oblečenie, najlepšie vo viacerých vrstvách, a použitie čiapky, rukavíc a šálu," podotkol. Nepriaznivým poveternostným podmienkam treba podľa neho prispôsobiť aj športové aktivity. "V neposlednom rade je potrebné dbať na dostatočné vykurovanie interiéru, najmä v súvislosti so staršími osobami a deťmi," uzavrel.