Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Najvyšší kontrolný úrad by mohol spoznať svojho nového šéfa na jar

Zľava prezident Medzinárodného klubu SR Dušan Rozbora, prof. Rastislav Tóth, docent Martin Klus, podpredseda Medzinárodného klubu Ján Marônek a diskutujúci predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ján Jasovský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) by mohol spoznať svojho nového šéfa na jar. Novú voľbu má vypísať predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Poslanci budú zrejme voliť na marcovej schôdzi.

Bratislava 15. januára (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) by mohol spoznať svojho nového šéfa na jar. Novú voľbu má vypísať predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Poslanci budú zrejme voliť na marcovej schôdzi.

"Chcem to reálne riešiť buď na februárovej, alebo na marcovej schôdzi," povedal pre TASR koncom minulého roka Pellegrini, ktorý sa údajne prikláňa skôr k marcovému termínu. Predseda parlamentu pre TASR tiež pripustil, že zrejme nebude striktne trvať na tom, aby sa za nomináciu kandidáta na šéfa NKÚ postavila jednotná opozícia. Verí, že bude predložený taký návrh, ktorý získa širokú podporu.

Otázku novej voľby predsedu NKÚ zrejme otvorí aj budúcotýždňové poslanecké grémium. Pýtať sa chce šéf klubu KDH Pavol Abrhan. Kresťanskí demokrati sú podľa jeho slov pripravení na rokovania a sú schopní predložiť kandidátov. Post šéfa NKÚ by mal podľa dohody obsadiť nominant KDH.

Najvyššiemu kontrolnému úradu šéfuje naďalej Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému sa skončilo funkčné obdobie vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť nového šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry.