Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

NKÚ nemusí skontrolovať financovanie aktivít v rámci predsedníctva

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko

Kontrola by bola podľa výboru v záujme riadneho prešetrenia celej záležitosti a posilnenia dôvery verejnosti vo fungovanie orgánov verejnej moci.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad SR nemusí ísť na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR skontrolovať financovanie odborných a spoločenských aktivít v rámci predsedníctva SR v Rade Európskej únie (EÚ). Plénum totiž neprijalo uznesenie z dielne parlamentného zahraničného výboru, ktorým mala Národná rada SR zaviazať NKÚ ku kontrole.

NKÚ sa mal podľa uznesenia pozrieť na dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov a hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti pri nakladaní s verejnými prostriedkami v rezorte diplomacie vo vzťahu k prideľovaniu zákaziek na organizáciu odborných a spoločenských aktivít súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

Zahraničný výbor pripomína, že v posledných dňoch rezonuje vo verejnosti téma prideľovania zákaziek na organizáciu odborných a spoločenských aktivít súvisiacich so slovenským predsedníctvom.

"Je žiaduce, aby sa pre pretrvávajúce podozrenia uskutočnila kontrola dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov a hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti pri nakladaní s verejnými prostriedkami na tomto ústrednom orgáne štátnej správy," odôvodňoval snahu o kontrolu výbor.

Kontrola by bola podľa výboru v záujme riadneho prešetrenia celej záležitosti a posilnenia dôvery verejnosti vo fungovanie orgánov verejnej moci.