Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

NKÚ stále nemá nového šéfa, V. Klimeš opäť neuspel

Ilustračné foto Foto: TASR

Predsedu NKÚ volili poslanci už štvrtýkrát.

Bratislava 14. marca (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) stále nemá nového predsedu. Parlamentu sa ho dnes opäť nepodarilo zvoliť. Na post bol len jeden kandidát Vladimír Klimeš, ktorého navrhla opozícia. V tajnom hlasovaní ho podporilo len 39 poslancov zo 126 prítomných na voľbe. Na zvolenie potreboval získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Plénum nezvolilo ani podpredsedu úradu. Jediného kandidáta Milana Galandu, ktorého navrhli poslanci Mikuláš Huba (OĽaNO) a Radoslav Procházka (nezaradený), podporilo len 12 zo 118 poslancov. Šéf klubu KDH Pavol Hrušovský v stredu (13.3.) uviedol, že predseda NKÚ nemusí byť zvolený, keďže Huba a Procházka porušili dohodu o obsadení postov. Hrušovský tvrdí, že podľa nej má kreslo predsedu patriť opozícii a dve miesta podpredsedov patria koalícii, v tomto prípade vládnemu Smeru-SD. Huba a Procházka sa však pokúsili post obsadiť svojím nominantom.

Predsedu NKÚ volili poslanci už štvrtýkrát, opäť neúspešne. Väčšina opozičných predstaviteľov stála v dnešnom hlasovaní za nominantom SaS Vladimírom Klimešom. Opozícia ho navrhovala aj v minulej neúspešnej voľbe. Líder OĽaNO Igor Matovič pred minulou voľbou vyhlásil, že ak v nej Klimeš neuspeje, obyčajní už straníckeho nominanta nepodporia, hlasy dajú len takému kandidátovi, ktorý vzíde z verejného výberového konania zorganizovaného všetkými opozičnými stranami.

Klimeš, ktorý v roku 2010 kandidoval do NR SR za SaS, napokon do čela NKÚ zvolený nebol. Vo voľbe bol už druhým kandidátom opozície, prvým bol Kamil Krnáč (SaS). Ten v dvoch pokusoch o zvolenie neuspel, následne kandidatúru odmietol. Pri prvej voľbe v júli získal Krnáč len 53 hlasov, čo znamená, že ho nevolila ani celá opozícia. Ani jedna zo strán však záporné hlasovanie nepriznala. V opakovanej voľbe v septembri získal 63 hlasov.

Vládny Smer-SD už dlhšie opakuje, že opozičný nominant bude zvolený, ak ho podporí celá opozícia. Premiér Robert Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému uplynulo funkčné obdobie vo februári. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.