Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Ľudovci navrhnú za šéfa NKÚ M. Žilinku, ale len ak bude voľba verejná

Maroš Žilinka Foto: TASR/Martin Baumann

Nového šéfa NKÚ a dvoch podpredsedov bude parlament voliť 28. mája.

Bratislava 14. mája (TASR) - Kandidátom Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) má byť Maroš Žilinka, ktorý v minulom volebnom období pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve vnútra.

Ľudovci ho však navrhnú len ak bude voľba šéfa NKÚ verejná. Pre TASR to potvrdil šéf klubu Mosta-Híd László Solymos. Zvolenie predsedu NKÚ závisí od Smeru-SD, opozícia nemá dosť hlasov.

Nového šéfa NKÚ a dvoch podpredsedov bude parlament voliť 28. mája. Poslanci môžu svoje návrhy na kandidátov predkladať do 17. mája do 16.00 h. Post predsedu NKÚ patrí podľa slov premiéra Roberta Fica (Smer-SD) opozícii. Podľa dohody opozície ho mala nominovať SaS. Jej dvaja doterajší kandidáti Kamil Krnáč a Vladimír Klimeš, ktorých podporovala aj Ľudová platforma, neuspeli. Po tom, ako z SaS odišli piati poslanci, Ľudová platforma avizovala, že už s liberálmi nepočíta a nominuje vlastného kandidáta.

Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Keďže nástupcu stále nemá, úrad riadi ďalej.