Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NKÚ preverí, ako štát míňal počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad tiež skontroluje, ako boli projektované jednotlivé kultúrno-spoločenské podujatia, či boli následne v procese prípravy menené a prečo, povedala hovorkyňa NKÚ.

Bratislava 24. februára (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) sa bližšie pozrie na to, ako štát vynakladal financie počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Chce urobiť kompletnú kontrolu. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Preverí napríklad obstarávanie tovarov, prác a služieb.

"Úrad tiež skontroluje, ako boli projektované jednotlivé kultúrno-spoločenské podujatia, či boli následne v procese prípravy menené a prečo," povedala hovorkyňa. Kontrolóri sa takisto sústredia na "súlad jednotlivých opatrení s platnou legislatívou, napríklad v súvislosti so zverejňovaním informácií, realizáciou verejného obstarávania". Bližšie sa plánujú pozrieť aj na to, ako boli napĺňané jednotlivé strategické dokumenty súvisiace so slovenským predsedníctvom.

Predseda NKÚ Karol Mitrík zaradil kontrolu na začiatok marca tohto roka. Pôjde sa na ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo životného prostredia. Príprava na kontrolu sa však začala podľa Bolech Dobákovej ešte v druhej polovici minulého roka.

Závery z kontroly by mali byť známe v lete tohto roka.