Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

NKÚ: Vládne granty spôsobujú neziskovému sektoru problémy

Na snímke logo NKÚ SR. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kontrolóri NKÚ zistili v ôsmich prípadoch 17 nedostatkov.

Bratislava 27. novembra (TASR) – V cirkevných, občianskych združeniach a obciach zistili kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nedostatky vo verejnom obstarávaní a v účtovaní vládnych grantov. Rezervy boli aj na strane poskytovateľa dotácií, ktorým bolo Ministerstvo financií (MF) SR, informoval dnes úrad.

NKÚ preveril 20 subjektov. Rezort financií im v rokoch 2011 až 2014 poskytol dotácie na 25 projektov z rozpočtovej kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy v celkovej výške 225.000 eur. Väčšinou išlo o občianske združenia a cirkevné organizácie, ktoré nie sú zaradené do sektora verejnej správy. Práve preto podľa kontrolórov nemajú dostatok skúseností s dodržiavaním zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy alebo zákona o verejnom obstarávaní.

"Kontrolóri NKÚ zistili v ôsmich prípadoch 17 nedostatkov v súvislosti s nedodržiavaním zákona o verejnom obstarávaní pri zadávaní zákaziek, zákona o účtovníctve pri účtovných postupoch a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Kontrolované subjekty prijali celkom 16 opatrení na odstránenie kontrolou zistených nedostatkov," priblížila hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Šesť subjektov podľa NKÚ nepreukázalo dodržanie princípu hospodárnosti, efektívnosti a transparentnosti pri použití dotácie. Ďalších päť neviedlo účtovníctvo o poskytnutej a použitej dotácii v súlade so zákonom.

Nejasnosti sa podľa NKÚ objavili aj v podmienkach určovaných MF SR pri poskytovaní dotácií z rozpočtovej kapitoly všeobecnej pokladničnej správy, v jeho oznámeniach o ich poskytnutí. Úrad tiež dospel k záveru, že výnos rezortu financií upravuje základné podmienky poskytovania dotácií stručne.

"Absentujú podrobnejšie kritériá, ktoré môžu viesť k zabezpečeniu transparentného posúdenia jednotlivých žiadostí a k objektívnemu rozhodnutiu o poskytnutí dotácie vzhľadom k počtu žiadostí. Tie niekoľkonásobne prevyšujú disponibilné zdroje na rozdelenie," uviedla hovorkyňa NKÚ. Vo výzve na predkladanie žiadostí aj vo výnose ministerstva chýbal výberový a hodnotiaci orgán, ktorý mal žiadosti posúdiť.

Na druhej strane kontrolný úrad pozitívne zhodnotil spustenie prevádzky elektronických formulárov na zúčtovanie dotácií v apríli 2015 na webovom sídle MF, ktorého cieľom je zjednotenie a zjednodušenie zúčtovania dotácií.