Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NKÚ: O výsledkoch kontrol chceme rokovať v parlamente aj na vláde

Ilustračné foto. Najvyšší kontrolný úrad. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kontrolný úrad tiež plánuje vydávať štvrťročné informatívne správy pre najvyšších ústavných činiteľov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Komplexná kontrola nastavenia systému slovenského zdravotníctva či definovanie podmienok pre čerpanie eurofondov - to majú byť počas budúceho roku prioritné témy, ktorými sa chce zaoberať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Aj o tom informoval na utorkovom (29.9.) stretnutí predseda NKÚ Karol Mitrík slovenskú hlavu štátu Andreja Kisku.

"Kontrolný úrad bude zároveň pokračovať v kontrole výkonnosti obcí a miest a pozrie sa na schopnosť samospráv efektívne plniť nielen originálne, ale aj prenesené kompetencie, právomoci," uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Šéf kontrolórov podľa hovorkyne informoval prezidenta aj o snahe úradu posilniť celospoločenskú vážnosť najvyššej kontrolnej inštitúcie. "A to aj tým, že by sa správy o výsledkoch kontroly stali pevným bodom rokovania kontrolného parlamentného výboru a predseda NKÚ by sa mohol osobne zúčastňovať rokovania vlády," vysvetlila hovorkyňa.

Od budúceho roka plánuje tiež kontrolný úrad vydávať štvrťročné informatívne správy pre najvyšších ústavných činiteľov. "Tie by odzrkadľovali ukončené kontrolné akcie s najvážnejšími zisteniami, odporúčaniami pre realizáciu legislatívnych či systémových zmien," dodala hovorkyňa.