Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NKÚ:V júni bude pripravených 90 návrhov kontrolných akcií pre rok 2019

Karol Mitrík, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Predseda NKÚ zdôraznil, že v tomto roku sa parlament skutočne zaoberal výsledkami kontroly, ktoré úrad prezentoval.

Bratislava 28. mája (TASR) – V júni tohto roka bude pripravených približne 90 kontrolných akcií na rok 2019. Tie posúdi komisia a schválené návrhy budú do novembra spracované do vykonávacích projektov. Informoval o tom v pondelok na stretnutí s médiami predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík.

"V januári tohto roku sme začali pripravovať plán kontrolných akcií pre rok 2019," priblížil Mitrík s tým, že zhruba 90 kontrolných akcií už je namodelovaných do predbežných štúdií a komisia rozhodne, ktoré z nich budú schválené.

Mitrík zároveň zhodnotil svoje trojročné pôsobenie vo funkcii predsedu NKÚ. "Zmenili sme zameranie úradu z pozície, v ktorej bol v tom čase, že kontroloval prevažne samosprávu, prevažne robil súladové a finančné kontroly a proces prípravy na kontrolu nebol na takejto úrovni, ako smelo môžem povedať, že je dnes," skonštatoval. Rok 2017 vyhlásil za rok zvyšovania kvality úradu a platí to aj pre rok 2018.

Predseda NKÚ zdôraznil, že v tomto roku sa parlament skutočne zaoberal výsledkami kontroly, ktoré úrad prezentoval. "Veľmi ma potešilo tento rok, že konečne po troch rokoch Národná rada sa skutočne zaoberala správou o kontrolnej činnosti a že bola k nej diskusia vôbec," poznamenal.

S ľuďmi na úrade treba podľa Mitríka neustále pracovať, aby sa dosahovala vyššia kvalita. V minulom roku kontrolóri podstúpili nultý ročník vedomostného testovania, pričom test obsahoval desať otázok z verejných politík, desať z kontrolórskej činnosti, teda zo smerníc, a desať zo štandardov, ku ktorým pristúpil úrad v rámci medzinárodných inštitúcií INTOSAI a EUROSAI. "Už tohto roku v novembri, keď bude test, výsledky tohto testu budú súčasťou hodnotenia pracovníka," dodal Mitrík s tým, že vlani sa výsledky testovania ešte do osobného spisu nepripájali.