Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Lesníci: Výrub napadnutých stromov bráni ďalšiemu odumieraniu smrečín

Na snímke vyschnutý smrek (vľavo), pod ním mladá jarabina a vyššie zdravý a poškodený les lykožrútom (vpravo) v Tichej doline Foto: TASR Oliver Ondráš

Cieľom ťažby je zabránenie šírenia škodcov do okolitých lesných porastov a následného odumierania smrečín. Sanačné opatrenia majú ochrániť hlavne nepoškodené lesy, tvrdí NLC.

Bratislava 12. marca (TASR) - Výrub stromov napadnutých lykožrútom je najúčinnejší spôsob, ako zabrániť ďalšiemu hromadnému odumieraniu smrečín. Suché stromy v lese sú rizikom aj pre vznik lesných požiarov či rozšírenie nepôvodných rastlín. Pre TASR to uviedlo Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene. Tvrdí, že situácia s podkôrnym hmyzom je dlhodobo nepriaznivá a v súčasnosti sa na celom Slovensku ešte výrazne zhoršuje, a to najmä v smrekových porastoch.

"Pri obmedzovaní alebo zákaze realizácie opatrenia ochrany lesa, čiže odstránenia a spracovania napadnutých stromov včas a úplne, hrozí následne vznik súvislých plôch hmyzími škodcami poškodených a neskôr odumretých stromov, dnes často charakterizovaný slovným spojením hromadné hynutie smrečín, a to vo všetkých smrekových lesoch bez ohľadu na stupeň ich územnej ochrany," opísali lesníci.

Asanačná ťažba má podľa nich význam v bezprostrednom okolí bezzásahových území s najvyšším stupňom ochrany prírody. Cieľom ťažby je zabránenie šírenia škodcov do okolitých lesných porastov a následného odumierania smrečín. Sanačné opatrenia majú ochrániť hlavne nepoškodené lesy, tvrdí NLC.

Obhospodarovateľ lesa je podľa lesníckeho centra povinný odstraňovať z lesov prednostne choré a poškodené stromy, ktoré môžu byť zdrojom šírenia škodcov. "Každý obhospodarovateľ lesa musí hospodáriť v súlade s platnými právnymi predpismi a podľa schváleného programu starostlivosti o lesy. V programe starostlivosti o lesy je určená maximálna výška ťažby, ktorú obhospodarovateľ lesa nesmie prekročiť," uviedlo NLC.

Doplnilo, že asanačnou ťažbou vyťažené drevo s lykožrútom sa započítava do celkového objemu dreva určeného na ťažbu predpísaného v programe starostlivosti o lesy. To znamená, že po vykonaní asanačnej ťažby sa obmedzujú a prípadne zastavujú ďalšie naplánované ťažby. "Objem dreva predpísaný na ťažbu dreva v programe starostlivosti o lesy je totiž pre lesný celok, vlastnícky celok a kategóriu lesa neprekročiteľný," podotkli lesníci.

NLC pripomenulo, že obhospodarovateľ lesa je po ťažbe povinný vykonať výsadbu lesných drevín. Cieľom je zabezpečiť druhovo pestré, výškovo a hrúbkovo rozdielne lesy, ktoré majú vyšší potenciál odolávať prebiehajúcim klimatickým zmenám.

Aktívne zásahy proti podkôrnikovej kalamite avizoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po kritike ťažby v tatranskej Kôprovej doline zo strany ochranárov. Spolu s Tichou dolinou sa stali v roku 2007 symbolom sporu medzi ochranármi a lesníkmi o to, ako sa vyrovnať s premnožením lykožrúta v najprísnejšie chránených oblastiach. Kým lesníci aj štátne orgány presadzovali aktívny manažment, environmentalisti trvali na ponechaní na samovývoj.