Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Zima zavelila na ústup: Prichádza výrazné oteplenie, hrozia lavíny

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

Obzvlášť nebezpečné môžu byť najmä strmé nástupy pod skalné steny. Na hrebeňoch sa vytvorili veľké preveje, ktoré po uvoľnení môžu spôsobiť lavínu.

Liptovský Hrádok 26. januára (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aj dnes trvá vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách, približne nad 1500 metrov nad morom.

Vplyvom prudkého oteplenia sneh podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, hlavne v nižších polohách, navlhol a následný mráz vytvoril na povrchu kôru, ktorá pozitívne stabilizovala snehovú pokrývku. V stredných polohách je snehová pokrývka premočená až pod podkladovou vrstvou tvrdého, zľadovateného snehu.
Foto: laviny.sk

Obzvlášť nebezpečné môžu byť najmä strmé nástupy pod skalné steny. Na hrebeňoch sa vytvorili veľké preveje, ktoré po uvoľnení môžu spôsobiť lavínu. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter a týka sa hlavne strmých svahov s južnou a juhovýchodnou orientáciou. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú.

Na horách dnes ráno prevládala veľká oblačnosť. Výraznejšie sa oteplilo, teplota vzduchu v polohách nad 2000 metrov sa pohybovala v rozpätí od plus päť stupňov Celzia do mínus troch stupňov. V stredných polohách a na podhorí dosahovala ranná teplota vzduchu hodnoty plus štyri stupne až mínus jeden stupeň Celzia. Fúkal mierny vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu. Za posledných 24 hodín pripadlo vo vyšších polohách do päť centimetrov nového snehu.

Prečítajte si podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete.