Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Noc vonku spaním pod holým nebom upozorní na ľudí v extrémnej chudobe

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Kárová vysvetlila, že stačí nepredvídaný výdavok, smrť jedného z partnerov či výpadok príjmov a človek odrazu stojí pred existenčnými problémami.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Na zhoršujúcu sa situáciu ľudí, žijúcich v extrémnych formách chudoby, upozorní desiaty ročník podujatia Noc vonku. V Bratislave tak budú môcť ľudia vo štvrtok stráviť noc v areáli Novej Cvernovky a na lodi Pink Whale, kde je pripravený aj sprievodný hudobný program. K akcii občianskeho združenia (OZ) Vagus sa po prvýkrát pripoja aj ďalšie organizácie z celej krajiny.

"Ľudia, žijúci v chudobe, sú neviditeľní nielen pre spoločnosť, ale aj pre vrcholových politikov a političky. Mnohé riešenia sú už dávno známe, chýba však to najdôležitejšie, politická vôľa na lokálnej aj celonárodnej úrovni a úprimný záujem. Aj preto organizujeme desiaty ročník Noci vonku," uviedla riaditeľka OZ Vagus Alexandra Kárová.

Na situáciu upozornia aj podujatia v Žiline, Banskej Bystrici či Košiciach. V týchto mestách sa budú vo štvrtok konať sprievodné podujatia mimovládnych organizácií, kultúrnych platforiem a komunálnych subjektov.

Kárová vysvetlila, že stačí nepredvídaný výdavok, smrť jedného z partnerov či výpadok príjmov a človek odrazu stojí pred existenčnými problémami. "Strate domova predchádza séria udalostí, ktorým sa dá včas zabrániť. Pre ľudí v ťažkej situácii je však náročné zorientovať sa vo všetkých možnostiach a administratívnych úkonoch. Nemajú dostatok informácií a často ani zručnosti na riešenie náhlych problémov," dodala.

Organizácia preto prevádzkuje krízovú linku, kam môžu ľudia, žijúci v Bratislave, kde Vagus pôsobí, v kritických životných situáciách zavolať a získať podporu a informácie. Združenie tiež spúšťa možnosť pomoci ľuďom, ktorým hrozí vysťahovanie alebo už stratili svoj domov, na stránke www.zima.vagus.sk.