Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nominácie do štátnej volebnej komisie už sú, predsedu zvolí parlament

Na snímke pohľad na rokovanie pléna parlamentu, ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Komisia bude mať 14 členov a vznikne do 31. augusta. Z týchto členov desiatich delegujú parlamentné strany, pričom zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Parlamentné politické strany a šéfovia poverených inštitúcií už poslali svoje nominácie do Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Termín na nominácie uplynul v piatok (31.7.). Komisia bude mať 14 členov a vznikne do 31. augusta. Z týchto členov desiatich delegujú parlamentné strany, pričom zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké.

Vládna strana Smer-SD nominovala advokátku Ivanu Remšíkovú, ekonóma Miloša Kollára, právnika Mojmíra Mamojku, manažérku riadenia ľudských zdrojov Tatianu Janečkovú a právnika Petra Repáka.

OĽaNO posiela do komisie advokátku spolupracujúcu s Via Iuris Evu Kováčechovú, KDH exposlanca a experta hnutia pre verejnú správu Jozefa Šimka, Most-Híd právnika Karola Nagya, SaS právnika Andreja Pitoňáka a SDKÚ-DS člena svojho straníckeho súdu Bystríka Žáka.

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR nominoval generálneho riaditeľa finančnej a daňovej sekcie NKÚ Juraja Kolaroviča, generálny prokurátor svojho námestníka Jozefa Szabóa, šéfka Ústavného súdu SR bývalého podpredsedu tohto súdu Eduarda Bárányho a predsedníčka Najvyššieho súdu SR rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského.

Zriadenie štátnej komisie priniesli volebné kódexy, ktoré sú účinné od júla. Predsedu štátnej komisie zvolí Národná rada SR v tajných voľbách zo všetkých členov komisie.

Člen štátnej komisie bude verejný funkcionár. Môže sa ním stať bezúhonný občan SR, ktorý má viac ako 35 rokov, trvalý pobyt na Slovensku, vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a je spôsobilý na právne úkony. Funkcia člena štátnej komisie je nezlučiteľná s kandidatúrou na funkciu a s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR a EP, predsedu samosprávneho kraja a poslanca zastupiteľstva samosprávneho kraja, starostu obce a poslanca obecného zastupiteľstva.

Štátna komisia bude nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Bude dávať pokuty za porušenie pravidiel volebnej kampane a financovania politických strán. Jej funkčné obdobie sa začne dňom zloženia sľubu do rúk predsedu Národnej rady SR. Úrad štátnej komisie bude na ministerstve vnútra.

Volebné kódexy priniesli okrem vzniku štátnej komisie aj ďalšie novinky. Zaviedli napríklad finančné limity na volebnú kampaň či volebné moratórium pre všetky voľby. Po novom je tiež zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov 14 dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania. Kódexy zaviedli aj inštitút osobitných transparentných účtov, z ktorých sa bude financovať kampaň. Prvé voľby, ktoré sa budú riadiť novými volebnými pravidlami, budú parlamentné voľby 2016.