Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Nová hlavná kontrolórka športu chce zaviesť plán kontrolnej činnosti

Na snímke nová hlavná kontrolórka športu Mariana Dvorščíková počas brífingu 14. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Mariana Dvorščíková bude hlavným kontrolórom športu, vo funkcii nahradí Alicu Fisterovú.

Bratislava 14. mája (TASR) - Nová hlavná kontrolórka športu Mariana Dvorščíková plánuje zaviesť plán kontrolnej činnosti. Inšpirovať sa pritom chce Najvyšším kontrolným úradom SR, ktorý takýto plán kontrolnej činnosti má. Uviedla to počas piatkovej tlačovej konferencie s tým, že okrem toho sa budú realizovať aj náhodné kontroly, na základe podnetov.

"Chcela by som zaviesť plán kontrolnej činnosti, kde budú dopredu organizácie vedieť, že budú kontrolované. Môžu sa na to pripraviť a vyšperkovať si doklady aj účtovníctvo," povedala. Ako doplnila, chce urobiť poriadok.



Štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť športu Ivan Husár poznamenal, že Dvorščíková pochádza z prostredia cyklistiky. "Verím, že si splní všetky úlohy, ktoré jej bude zákon bude ukladať, a že nám pomôže pri neustálom čistení a transparentnosti v športe, v ktorom je relatívne veľa peňazí zo štátu," poznamenal Husár.

Budúca hlavná kontrolórka športu, ktorá nastúpi do funkcie k 20. máju, poznamenala, že v športe je veľa problémov, ktoré sa dlhodobo neriešili. "V športe je 73 národných športových zväzov, sedem národných športových organizácií a 64 kontrolórov. Títo všetci budú spadať pod moju priamu kontrolu," priblížila.

Ako uviedla, národné športové zväzy pracujú so 70 miliónmi eur, plus keď je k tomu pripočítaný Fond na podporu športu, ide o 100 miliónov eur, ktoré podliehajú kontrole. Podľa nej verejnosť má právo vedieť, ako sa s týmito finančnými prostriedkami vynakladá. Spolupracovať chce aj so športovými organizáciami vyššieho významu, napríklad so slovenským olympijským výborom.

Dvorščíková dúfa, že svoju pozíciu bude zvládať nezávisle. Poznamenala, že aj preto vystúpila z Arbitrážnej rady Slovenského zväzu cyklistiky a Cyklistického klubu Svätý Jur, zároveň skončila aj ako konateľka Združenia obcí JURAVA. Poznamenala, že v krátkom čase ukončí aj svoju živnosť a dala výpoveď na Mestskom úrade vo Svätom Jure, kde pracovala ako prednostka.

Mariana Dvorščíková bude hlavným kontrolórom športu, vo funkcii nahradí Alicu Fisterovú. Vláda v stredu (12. 5.) vymenovala Dvorščíkovú do tejto funkcie dňom 20. mája. Funkčné obdobie Fisterovej uplynie 19. mája.