Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Nová kniha má pomôcť chrániť práva osôb so zdravotným postihnutím

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ján Svák priblížil, že kniha je určená pre študentov právnických fakúlt, cez advokátov, sudcov až po zamestnancov ústavov zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 30. januára (TASR) - Najnovšia kniha Medzinárodnoprávna ochrana osôb so zdravotným postihnutím od Jána Sváka má pomôcť chrániť práva týchto osôb. Kniha vznikla v spolupráci s Úradom komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) a Svák verí, že v budúcnosti splní cieľ, ktorý si ňou dali. Pre TASR to uviedol pri príležitosti utorkového "krstu" knihy.

Svák priblížil, že kniha je určená pre študentov právnických fakúlt, cez advokátov, sudcov až po zamestnancov ústavov zdravotnej starostlivosti. Najväčší úspech by podľa neho bol, ak by knihu vedeli využívať v praxi. Vysvetlil, že sú v nej publikované rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktoré sú právne záväzné pre všetky súdy SR. "Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím je dohovor na úrovni Organizácie spojených národov. Stane sa právne záväzný len vtedy, keď si jeho myšlienky osvoja súdy, či už ESĽP alebo Ústavný súd SR a ostatné súdy," uviedol Svák s tým, že kniha je určená aj pre samotné osoby so zdravotným postihnutím.

Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská potvrdila, že cieľom knihy je hovoriť o ľudských právach v inštitúciách, ktoré najviac zasahujú do ľudských práv, či už súdy alebo zariadenia sociálnych služieb. Vyzdvihla, že sudcovia ESĽP začali v uplynulom období rozhodovať aj na základe Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím a verí, že sa ich kniha dostane do rozhodovacej praxe súdov.

Súčasťou podujatia bola aj vernisáž výstavy diel ľudí so zdravotným postihnutím Ľudské práva očami ľudí so zdravotným postihnutím. Diela zobrazujú predstavy ľudí so zdravotným postihnutím o ich vlastných ľudských právach. Niektoré z nich sú uverejnené aj v knihe.

Svák je hlavným garantom pre oblasť medzinárodného práva na Univerzite Komenského v Bratislave a významným odborníkom na ústavné právo.