Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Republiková rada hnutia NOVA zmenila stanovy, liberáli odišli

Na snímke noví podpredsedovia hnutia NOVA - zľava Marcel Klimek, Jana Žitňanská a Gábor Grendel odpovedajú na otázky novinárov počas zasadnutia Republikovej rady hnutia NOVA v Detve 28. júna 2014. Štvrtého podpredsedu majú členovia rady navrhnúť do jesene. Foto: TASR/Ján Siman

Za silové a nedemokratické označili toto konanie piati liberálni poslanci Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren, Jozef Kollár a Juraj Droba, ktorí vlani odišli zo SaS.

Detva 28. júna (TASR) - Za silový a nedemokratický krok označili piati straníci konanie predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica na dnešnom zasadnutí Republikovej rady v Detve. Ako TASR informoval Jozef Kollár, predseda hnutia tesne pred hlasovaním odvolal viac ako 20 neprítomných členov Republikovej rady, aby tak znížil kvórum potrebné na zmenu stanov.

Za silové a nedemokratické označili toto konanie piati liberálni poslanci Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren, Jozef Kollár a Juraj Droba, ktorí vlani odišli zo SaS. "V najbližších dňoch zvoláme členov občianskeho združenia Liberálna dohoda a tam sa rozhodne o našich ďalších krokoch, keďže cítime zodpovednosť za všetkých členov Liberálnej dohody," povedal Kollár.

Podľa pätice politikov ešte nie je rozhodnuté, či zotrvajú v hnutí, alebo odídu. "Aby bolo jasné, tu nejde o nejaké stoličky nás piatich. My považujeme za dôležité, aby pokračovalo v politike spájanie, ktoré sa začalo v hnutí NOVA. Preto tento krok považujeme za zlý a my chceme sa najskôr stretnúť s našimi kolegami, lebo my to vnímame tímovo," dodal Krajcer.

Pre Daniela Lipšica znamená dnešné rokovanie Republikovej rady reštart hnutia NOVA. "Je to pre mňa posledná rada, ktorá sa zaoberá vnútrostraníckymi vecami. Prešla zmena stanov, čím sa zrušili ideologické frakcie a máme aj menej podpredsedov, aby bolo predsedníctvo efektívnejšie. Ja mám konzervatívne myslenie, ale v hnutí NOVA je stále priestor aj pre liberálnejších ľudí. Nie je to žiadne rozdelenie, nič také sa nedialo a tak by to malo zostať, pokiaľ sa kolegovia nerozhodnú inak," skonštatoval Lipšic.

Novými podpredsedami hnutia NOVA sa dnes stali Jana Žitňanská, Marcel Klimek a Gábor Grendel. Štvrtého podpredsedu majú členovia rady navrhnúť do jesene.