Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Strany NOVA, OKS a KDS predstavili svojich kandidátov do eurovolieb

Na snímke zľava predseda OKS Ondrej Dostál, Juraj Benčík, František Mikloško, Jozef Kollár, Martin Barto, predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic, Juraj Droba, Jana Žitňanská, Štefan Baláž, Kornélia Fabišíková, Rastislav Bielik, Kristína Mišutová a Damián Kováč. Foto: TASR/Martin Baumann

Líder kandidátky Jozef Kollár zároveň vyzval občanov, aby 24. mája prišli voliť.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Mimoparlamentné strany NOVA, OKS a KDS ponúkajú do májových volieb do Európskeho parlamentu poctivú koalíciu. Takto ju nazval líder hnutia NOVA Daniel Lipšic, ktorý dnes predstavil trinásťčlennú kandidátku pod heslom "Ľudia, za ktorých sa v Európe nebudete červenať".

"Po desiatich rokoch v EÚ si musíme priznať, že sme v mnohom boli idealisti. Mysleli sme si, že únia vyrieši všetky naše problémy, že prestane korupcia, rozkrádanie, podvody. Niekedy je opak pravdou. Dnes sú synonymom korupcie eurofondy kvôli tomu, ako sa rozdeľujú. Ak nechceme, aby naše členstvo v únii bolo ďalším priestorom pre vyvolených na zbohatnutie, musíme mať v Bruseli poctivých zástupcov, za ktorých sa nebudeme na Slovensku červenať," apeloval. Preto podľa jeho slov koalícia ponúka kandidátov, ktorí nie sú za každú cenu proti všetkému, čo únia presadzuje, ale ani za všetko, čo z nej vychádza.



Líder kandidátky Jozef Kollár povedal, že stojíme na historickej križovatke. "Po voľbách bude debata o novom usporiadaní EÚ. Bude to už iná únia ako tá, do ktorej SR vstupovala. Máme pred sebou dva scenáre - buď únia pôjde cestou politickej federalizácie a centralizácie, čo je cesta do pekla, alebo je tu cesta dodržiavania pravidiel," podotkol. Občania dnes podľa neho únii nerozumejú, čo treba odstrániť. "EÚ treba vrátiť jej pôvodné hodnoty. Musí sa otvoriť občanom a odstraňovať demokratické deficity. Je potrebné vytvoriť most medzi potrebami ľudí na Slovensku na jednej strane a možnosťami únie na strane druhej," vyhlásil.

Kollár zároveň vyzval občanov, aby 24. mája prišli voliť. Zároveň oznámil, že NOVA sa usiluje o členstvo vo frakcii Aliancie reformistov a konzervatívcov.

Na prvom mieste kandidátky koalície NOVA, KDS a OKS je Jozef Kollár, na druhom Jana Žitňanská, tretie a štvrté miesto obsadili František Mikloško (KDS) a Ondrej Dostál (OKS). Piate miesto patrí Jurajovi Drobovi, šieste Martinovi Bartovi a siedme Štefanovi Balážovi. Na ďalších miestach kandidujú Rastislav Bielik, Peter Geremeš, Damián Kováč, Juraj Benčík, Kornélia Fabišíková a Kristína Mišutová.