Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NOVA: Penta zavádza verejnosť, na Belize pôsobí človek známy z Penty

Daniel Lipšic Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na rovnakej adrese na Belize ako Penta Enterprises Ltd a vlastníci Medical Group, známej z kauzy nákupu CT pre piešťanskú nemocnicu, má podľa hnutia firmu aj investičný manažér Penty Marián Krajňák.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Finančná skupina Penta zavádza verejnosť, keď tvrdí, že na Belize nemá žiadne podnikateľské aktivity. V reakcii na dnešné vyhlásenia spoločnosti to tvrdí hnutie NOVA.

Nova hovorí o rovnakej adrese firiem

Na rovnakej adrese na Belize ako Penta Enterprises Ltd a vlastníci Medical Group, známej z kauzy nákupu CT pre piešťanskú nemocnicu, má totiž podľa hnutia firmu aj dlhoročný investičný manažér Penty a rodinný príslušník partnera skupiny Jaroslava Haščáka Marián Krajňák.

"Preto odporúčame právnym zástupcom finančnej skupiny Penta, aby vo svojom pátraní po skutočných a nie formálnych majiteľoch schránkových firiem pokračovali ďalej. Začať by mohli v spoločnosti Medical Group, ktorá dodávala predražené prístroje do slovenských nemocníc, alebo v spoločnosti Prefto Holding Limited, ktorá spoluvlastní zdravotnú poisťovňu Dôvera," konštatuje vo svojom stanovisku NOVA.

Podrobnosti o tvrdeniach finančnej skupiny Penta si prečítajte v tomto článku na portáli Teraz.sk.


Penta dnes reagovala práve na nedávne vyjadrenia predsedu hnutia, nezaradeného poslanca Daniela Lipšica. Vo svojom stanovisku tvrdí, že nemá so spoločnosťou Penta Enterprises Ltd so sídlom na Belize žiadne majetkové ani iné prepojenie. "Právni zástupcovia investičnej skupiny Penta zistili, že za spoločnosťou Penta Enterprises Ltd stojí košický "podnikateľ" Jozef Homolya, žijúci v Seattle v USA, neskôr v Košiciach," priblížila spoločnosť.


Lipšic 10. novembra vyhlásil, že dve slovenské spoločnosti - Medical Group SK a Penta Enterprises Ltd - sídlia v Belize "v rovnakej chalúpke". "Schránková firma, cez ktorú je vlastnená Medical Group v Belize, sídli v Belize City v malej chalúpke. Tam teda sídli firma Medical Group SK. V rovnakej chalúpke má sídlo ešte aj Penta Enterprises Ltd. Kruh sa uzavrel," uviedol nezaradený poslanec. V súvislosti so zdravotníckou kauzou opätovne zacitoval z údajného spisu Gorila, v ktorom sa hovorí, že "pre Pentu je zdravotníctvo kľúčová vec a chce v ňom podnikať s primeranou maržou. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať". Penta vtedy reagovala, že za tieto vyhlásenia podá na Lipšica trestné oznámenie.

Podnikateľ Marián Krajňák v minulosti označil podobné Lipšicove tvrdenia za vymyslené a nepodložené. "So spoločnosťou Medical Group a ani s aktivitami investičnej skupiny Penta nemajú moje podnikateľské aktivity nič spoločné. V investičnej skupine Penta som ukončil pracovný pomer k 30. aprílu 2012. V Pente som pracoval ako investičný manažér," konštatoval 11. novembra. Podľa svojich slov sa viac ako dva roky venuje výhradne vlastným podnikateľským aktivitám, a to hlavne v oblasti nákupu a predaja nehnuteľností, v maloobchode a agropodnikaní.