Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NOVA chce otvorenejšiu samosprávu

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Chceme, aby bola činnosť samospráv pod silnou verejnou kontrolou, vyhlásil šéf hnutia Daniel Lipšic.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Hnutie Nová väčšina - Dohoda (NOVA) chce otvorenejšiu samosprávu. Kľúčové informácie o nakladaní s majetkom a financiami samosprávy by mala podľa hnutia zverejňovať každá samospráva, a to spôsobom zrozumiteľným pre všetkých. Dnes to tak podľa NOVA nefunguje všade. O stransparentnení samospráv hovorí dokument hnutia nazvaný "Otvorená samospráva". Informovali o tom dnes predstavitelia NOVA.

"Chceme, aby bola činnosť samospráv pod silnou verejnou kontrolou. Je to najlepšia prevencia korupcie, plytvania a rozkrádania," vyhlásil šéf hnutia Daniel Lipšic. Otvorené samosprávy podľa neho ušetrili vďaka svojej transparentnosti milióny eur.

Jeho slová potvrdil viceprimátor mesta Šaľa Jozef Mečiar, ktorý ako príklad otvorenej samosprávy uviedol Šaľu. "Otvorenie samospráv prináša väčšie zapájanie verejnosti do samospráv a zlacňovanie samospráv," uviedol. Zdôraznil, že samotné zverejňovanie napríklad obstarávaní nestačí. Treba podľa neho zverejňovať prehľadne.

Na neprehľadnosť webstránok samospráv, konkrétne krajov, upozornil aj kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Daniel Krajcer. "Webstránky krajov sú neprehľadné a kontrolu skôr sťažujú ako uľahčujú. Pritom uľahčenie kontroly by malo byť cieľom každého slušného politika," vyhlásil. Problém s verejnou kontrolou samospráv môže podľa neho riešiť práve program Otvorená samospráva.

"Je našou odpoveďou na rastúcu frustráciu, apatiu a hnev časti voličov, ktorí strácajú vieru, že voľby majú zmysel," doplnil Lipšic. Predseda občiansko-demokratickej frakcie hnutia Robert Žitňanský zdôraznil, že dokument je záväzok všetkých kandidátov NOVA, "že budú spravovať veci verejné s kartami na stole".