Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nová služba pre vodičov v núdzi už slúži motoristom na diaľniciach

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Od jej spustenia vo štvrtok 2. apríla volalo na jej núdzové číslo 0800 100 007 do dnešného dňa 364 vodičov. Informoval o tom v Bratislave generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Nová služba Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na pomoc vodičom v núdzi - takzvaná diaľničná patrola, poslúžila motoristom už v prvých dňoch svojej prevádzky. Od jej spustenia vo štvrtok 2. apríla volalo na jej núdzové číslo 0800 100 007 do dnešného dňa 364 vodičov. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš.

Celkovo tak 14 vozidiel diaľničnej patroly najazdilo za toto obdobie 32.783 kilometrov (km). Sedemkrát pomohli pri odťahovaní auta, deväťkrát pri oprave poškodeného vozidla a dopravným značením označili 92 áut na diaľniciach a rýchlostných cestách. Zároveň odstránili z diaľnic 47 predmetov, ktoré sa na nich nachádzali a mohli komplikovať premávku.



Táto nová služba NDS je bezplatná, je v cene diaľničnej známky. Motoristom môže pomôcť napríklad pri výmene kolesa a nahodení rezervy alebo mu doplní pohonné látky na dojazd na najbližšiu čerpaciu stanicu. Dokáže zabezpečiť tiež odtiahnutie auta na najbližšiu odstavnú plochu pri poruche alebo poskytne informácie o odťahových službách či najbližších auto- a pneuservisoch. Zároveň zabezpečí stojace auto zákrytom a dopravným značením vozidlami diaľničnej patroly a skontaktuje diaľničnú políciu a Integrovaný záchranný systém.

Viac ako rok a pol fungovala táto služba v pilotnej prevádzke na časti diaľnic D1, D2 a rýchlostnej cesty R1 v najviac vyťažených zónach. Od 2. apríla tohto roku ju NDS spustila do ostrej prevádzky. Motoristom sú tak k dispozícii sedem dní v týždni a 24 hodín denne na všetkých slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách posádky diaľničnej patroly.