Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NOVA spustí petičnú akciu proti znovuzvoleniu Š. Harabina

Tlačová konferencia hnutia NOVA. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Lipšica má o vymenovaní nového predsedu NS SR rozhodnúť nastupujúci prezident Andrej Kiska.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Hnutie NOVA spustí po Veľkej noci petičnú akciu s názvom Nechceme sa za súdnictvo červenať, ktorá bude smerovať proti opätovnému zvoleniu Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Oznámil to dnes na brífingu v Bratislave líder hnutia Daniel Lipšic. Podpisy sa podľa neho budú zbierať na internete a vo všetkých krajských a okresných mestách, najmä pred budovami súdov.

"Štefan Harabin je synonymom krivenia práva a spravodlivosti na Slovensku, tak ho vníma prevažná väčšina občanov Slovenska," vyhlásil Lipšic. Dodal, že Harabin sa preto "musel skryť" pred prezidentskými voľbami, aby nekazil predvolebnú kampaň Robertovi Ficovi (Smer-SD). V texte petície je podľa Lipšica uvedené, že príčinou krízy v justícii sú jednotlivci v riadiacich funkciách. Podpísaní zároveň vyzývajú Súdnu radu SR, aby zabránila opätovnému zvoleniu Harabina za predsedu NS SR a prezidenta Ivana Gašparoviča, aby sa zdržal prekročenia svojich právomocí v prípade, že by dostal od Súdnej rady návrh na vymenovanie Harabina za šéfa NS SR.

"Na politické útoky politika, ktorý zreformoval justíciu na dnešný stav a nikdy nedokázal riešiť problémy občanov, nebudem reagovať," uviedol na margo iniciatívy NOVA Harabin.

Podľa Lipšica má o vymenovaní nového predsedu NS SR rozhodnúť nastupujúci prezident Andrej Kiska, pretože on bude úradujúcou hlavou štátu v čase, kedy Harabinovi skončí funkčné obdobie. Kiska nastupuje do úradu 15. júna, Harabinovi funkčné obdobie končí 23. júna. Šéf hnutia NOVA tvrdí, že podpisy pod petíciu sa budú zbierať aj po rozhodnutí Súdnej rady, ak navrhne za predsedu NS SR vymenovať Harabina a potom bude petícia smerovať k prezidentovi.

Lipšic si myslí, že novela ústavy, ktorá má priniesť zmeny v justícii a do ústavy má zo zákona o rodine preniesť definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy, bola len predvolebným ťahom Smeru. "Lebo vedeli, že Štefan Harabin prekáža aj voličom Smeru," vysvetlil. Lipšicovi je podľa svojich slov ľúto, že "na túto kamufláž s reformou justície sa nechali natiahnuť aj kolegovia z KDH", považuje to za fatálne zlyhanie. "Dnes sa ukazuje, že na tej novele ústavy asi nejaká zhoda nebude a nakoniec ani nebude prijatá," uzavrel Lipšic.