Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nová väznica pre 800 odsúdených možno bude v Rimavskej Sobote

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa aktualizovanej Koncepcie väzenstva na roky 2012 až 2020 sa bude v najbližších rokoch počet väznených ľudí na Slovensku zvyšovať.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti SR plánuje postaviť novú väznicu v Rimavskej Sobote. Potvrdila to jeho hovorkyňa Alexandra Donevová s tým, že nové zariadenie by malo stáť v areáli existujúceho otvoreného oddelenia v rimavskosobotskej časti Sabová. Výstavba novej väznice je jedným z riešení preplnených slovenských väzníc.

"Podľa predbežných úvah by mal byť nový ústav profilovaný ako ústav na výkon väzby a ústav na výkon trestu odňatia slobody s predpokladanou kapacitou do 800 väznených osôb," uviedla Donevová. Kapacita otvoreného oddelenia v časti Sabová je v súčasnosti 69 miest. Na ministerstve práve prebieha príprava podkladov na zadanie spracovania projektovej štúdie a štúdie uskutočniteľnosti. Donevová ďalej uviedla, že z rimavskosobotskej radnice už majú stanovisko, podľa ktorého výstavba novej väznice "nie je v rozpore s funkciou využitia územia".

Oficiálny názov štúdie uskutočniteľnosti je "Výstavba väzenského zariadenia v Rimavskej Sobote formou verejno-súkromného partnerstva". Ako by malo verejno-súkromné partnerstvo vyzerať, hovorkyňa neuviedla. Zatiaľ nie je známy ani termín, kedy by sa mohlo začať stavať. Ani po tom, ako bude nová väznica postavená, ministerstvo neplánuje zatvoriť žiadnu z existujúcich. O novej väznici v Rimavskej Sobote sa hovorilo už v minulosti. Začiatkom roku 1998 odkúpil štát budovu tabakovej továrne za takmer 30 miliónov slovenských korún. Proti zriadeniu väznice sa potom postavili obyvatelia mesta. Štát napokon budovu predal v roku 2007 súkromnej spoločnosti.

Podľa aktualizovanej Koncepcie väzenstva na roky 2012 až 2020 sa bude v najbližších rokoch počet väznených ľudí na Slovensku zvyšovať a predpokladá sa, že do konca roka 2016 vzrastie väzenská populácia o 1400 ľudí. Na konci marca sa nachádzalo v 18 slovenských väzniciach, vrátane väzenskej nemocnice v Trenčíne, 1497 obvinených a 8666 odsúdených ľudí.