Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Nová voľba predsedu NS SR sa uskutoční 16. septembra

Štefan Harabin Foto: TASR/František Iván

V nasledujúcich voľbách nemôže Štefan Harabin, ako neúspešný kandidát z tých predchádzajúcich, kandidovať.

Bratislava 17. júna (TASR) – Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Štefan Harabin vyhlásil novú voľbu predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorá sa bude konať 16. septembra 2014 od 14.00 h v Spišských Hanušovciach. Informovala o tom Kancelária predsedu NS SR.

V nasledujúcich voľbách nemôže Štefan Harabin, ako neúspešný kandidát z tých predchádzajúcich, kandidovať.

Na otázku, či bude kandidovať za predsedu NS SR v prípadom treťom kole volieb, ak by druhé nebolo úspešné, 16. júna pre TASR odpovedal, že to je hypotetická otázka. „Čo ak bude niekto zvolený?“ upozornil. Na otázku, či by mal záujem o miesto šéfa trestnoprávneho kolégia NS SR, uviedol: "Som profesionál? Som trestný sudca? Zapadá to do koncepcie trestného súdnictva? Áno."

Harabin svoje funkčné obdobie hodnotil tým, že keď v roku 2009 začal viesť súd, súdne konanie trvalo štyri roky, v súčasnosti je to podľa neho len rok. "To, že ma odmieta pravica a neodporúča ma ľavica, to je pre mňa vyznamenanie," povedal Harabin. Rovnako hodnotil aj to, že proti nemu vystúpili podnikatelia. Podľa neho to znamená, že si ho nemôžu kúpiť. "Či mám toho dosť za 15 rokov? Nie, mňa to začína baviť," odpovedal na otázku, či už nemá dosť mediálnych útokov.

Harabin 16. júna zopakoval aj svoje negatívne stanovisko k preverovaniu spôsobilosti sudcov. "Keby tu bola motivácia očistiť verejný život od korupcie, od úplatkárov, tunelárov, podvodníkov, tak musia tie bezpečnostné previerky byť aj na členov vlády, štátnych tajomníkov, poslancov, colných a daňových riaditeľov," vymenoval Harabin.