Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

NOVA podá na ÚS zákon trestajúci lekárov, ktorí neprídu do práce

Tlačová konferencia po rokovaní Republikovej rady hnutia NOVA Foto: TASR/Milan Kapusta

NOVA pripomína, že právna norma umožňuje, aby zdravotnícki pracovníci, ktorí nenastúpia do práce v prípade vyhlásenia krízovej situácie, boli potrestaní odňatím slobody na dva až päť rokov.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Hnutie Daniela Lipšica NOVA plánuje napadnúť na Ústavnom súde SR novelu Trestného zákona, ktorá umožňuje trestať zdravotníckych pracovníkov, ak neprídu do práce počas krízového stavu. Podľa NOVY právna norma kriminalizuje lekárov a zdravotné sestry. Novelu schválil parlament vlani.

"Novela predstavuje bezprecedentný zásah do ich práv a je účelovým mocenským nástrojom na zastrašovanie zdravotníkov," uvádza vo svojom stanovisku NOVA. Od Ústavného súdu SR chce, aby prešetril súlad novely s Ústavou SR. Hnutie mieni v súvislosti s prípravou podania rokovať s predstaviteľmi kľúčových zdravotníckych organizácií.

NOVA pripomína, že právna norma umožňuje, aby zdravotnícki pracovníci, ktorí nenastúpia do práce v prípade vyhlásenia krízovej situácie, boli potrestaní odňatím slobody na dva až päť rokov. Medzi trestami je aj pokuta 3300 eur a iné sankcie.