Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Na Slovensku tento rok vznikli dve strany, hlásia sa nové

Ilustračné foto Foto: TASR

V súčasnosti je na ministerstve vnútra zaregistrovaných 156 politických strán a hnutí.

Bratislava 26. júla (TASR) - Na Slovensku tento rok vznikli zatiaľ len dve nové politické strany - SKOK a Šanca. Iné, napriek avizovanému zbieraniu podpisov, nateraz nevznikli. Zároveň tento rok nezanikla žiadna z registrovaných politických strán a hnutí. TASR to potvrdila Alena Koišová z tlačového odboru Kancelária ministra vnútra.

V súčasnosti je na ministerstve vnútra zaregistrovaných 156 politických strán a hnutí. Z toho 86 je v likvidácii. Väčšina strán je registrovaná už dlhšie.



Tento rok sa na webstránke ministerstva vnútra objavilo viacero oznámení o zbieraní podpisov pre vznik nových strán. Záujem založiť politický subjekt prejavil napríklad Peter Pčolinský, ktorý sa podieľal na organizovaní občianskych protestov v súvislosti s kauzou Gorila. Pčolinský iniciuje vznik Hnutia 300.

Do politiky by chcel zasiahnuť so stranou GINN priama demokracia (GINN) aj aktivista Martin Daňo, ktorý sa zviditeľnil okrem iného podvodným trojitým hlasovaním pri prezidentských voľbách. O založenie strany sa chce pokúsiť okrem iných aj Stanislava Červeňová. Svojho času sa pokúsila z balkóna rokovacej sály Národnej rady SR zhodiť stoličku medzi poslancov. Jej strana by sa mala volať Zmena pre ľudí.

Na politickú scénu by sa chceli vrátiť niekdajší národniari Štefan Klimek, Roman Stopka aj Emil Vestenický. Zakladajú stranu Práca slovenského národa (PSN).



Medzi oznámeniami na webe ministerstva vnútra sa objavili aj Sociálni demokrati Slovenska, Socialistická strana Slovenska, Verejný záujem, Strana sociálne znevýhodnených občanov, Mladá nádej Slovenska, Konzervatívna obroda Slovenska, Slovenskí sociálni demokrati, Deti a Rodina. Medzi najnovšie sa zaradili SEN, ktorý zakladá rektor Akadémie médií Eduard Chmelár, a tiež pokus o založenie Strany XY. Ohlásili sa ja zakladatelia Obrodného spoločného občianskeho hnutia (OSOH).

Vlani vzniklo na Slovensku šesť nových politických subjektov. A to JEDNOTA - ľavicová strana Slovenska, MLADÁ PETRŽALKA, Občania Slovenska, TREBIŠOV NAHLAS, Strana demokratického Slovenska (SDS) a SIEŤ. Dve strany vlani zanikli - Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) a Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS).