Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Novela o hazardných hrách údajne nechráni rizikových hráčov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tvrdí to Asociácia zábavy a hier (AZAH) a Asociácia prevádzkovateľov videohier (APV).

Bratislava 6. marca (TASR) - Novela zákona o hazardných hrách, ktorou chce OĽaNO dovoliť hrať len ľuďom bez dlhov a exekúcií, je nereálna. Neprináša komplexnú ochranu rizikových hráčov, je len namierená proti hernému priemyslu. Tvrdí to Asociácia zábavy a hier (AZAH) a Asociácia prevádzkovateľov videohier (APV). Podľa nich sa chcú poslanci novelou zviditeľniť na úkor herného priemyslu, ako tomu bolo aj v iných prípadoch v minulosti.

Obyčajní mienia novelou regulovať podmienky, za akých môžu ľudia hrať hazardné hry. Hru chcú dovoliť len osobám, ktoré nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, nemajú na krku exekúciu či dlhy v sociálnej či zdravotnej poisťovni. Poslanci Miroslav Kadúc, Peter Pollák a Štefan Kuffa navrhujú tiež zaviesť sankcie pre prevádzkovateľov herní, ktorí nedodržia zákon.

"Posledný návrh novely zákona je dôkazom, že útoky na herný priemysel sú pre niektorých politikov jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa zviditeľniť. Samotní autori návrhu by po preštudovaní problematiky boli prekvapení, že niektoré z nimi navrhovaných opatrení prevádzkovatelia našich herní uplatňujú už dlhší čas," povedal hovorca asociácií Juraj Danielis. Podľa neho sa dnes už aj menší prevádzkovatelia herní hlásia k medzinárodným štandardom zodpovedného hrania.

Hráčsku závislosť, ktorej niektorí hráči podľahnú, treba podľa asociácií riešiť aktívnou spoluprácou so štátom i liečebnými zariadeniami. Podľa AZAH aj APV sociálne slabé skupiny nie sú pre herne vyhľadávanými klientmi a snažia sa z vlastnej iniciatívy zamedziť im prístup k hraniu. "Vieme, že prípadná strata finančných prostriedkov môže týchto hráčov významne poznačiť. Na druhej strane nikto nebojuje za komplexnú ochranu sociálne slabších ľudí – aby napríklad neminuli peniaze na alkohol," tvrdí hovorca asociácií.

Poukázal na to, že poslanci neprinášajú žiadne reálne riešenie pre komplexnú ochranu rizikových hráčov. Podľa hovorcu by bolo treba prísť s riešeniami alkoholizmu či predaja tabakových výrobkov. "Na Slovensku v žiadnej obci neexistuje všeobecne záväzné nariadenie na zákaz predaja alkoholu. Preto neustále poukazovanie na legálne podnikanie v kamenných prevádzkach považujú herné asociácie za cielené. Aktivisti tým výrazne podporujú prechod na internetové hranie," uviedol Danielis. V súvislosti s internetovým hraním dodal, že "zamedziť prístup akejkoľvek skupine ľudí na herné stránky je nemožné a v neposlednom rade prichádza o nemalú sumu štát".

Obmedzenia účasti na hrách sa majú týkať podľa novely z dielne OĽaNO len hazardných hier v kasíne a hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom výherných prístrojov. Záujemcovia o hru by sa po novom museli pred hraním preukázať preukazom totožnosti a podpísať vyhlásenie o oboznámení sa s rizikami hazardných hier.

Hráč nesmie byť podľa OĽaNO dlžníkom sociálnej či zdravotnej poisťovne a nesmie poberať dávky v hmotnej núdzi. Ďalšou podmienkou pre hranie má byť, aby voči hráčovi nebolo vedené exekučné konanie. Obyčajní tiež navrhujú zaviesť sankcie pre prevádzkovateľa vybranej hazardnej hry, ak poruší zákon a umožní zúčastniť sa hazardnej hry aj osobe, ktorej to zákon nedovoľuje.