Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ak novela o investíciách prejde, nezaradení poslanci ju chcú dať na ÚS

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Daniela Lipšica má novela umožniť rýchlejšie a ľahšie vyvlastňovanie pozemkov a nehnuteľností slovenských občanov.

Bratislava 29. mája (TASR) - Ak prejde novela zákona týkajúca sa významných investícií, každý občan sa môže začať báť o strechu nad hlavou. Tvrdia to nezaradení poslanci Národnej rady SR, ktorí sa chystajú poslaneckú novelu v prípade jej schválenia napadnúť na Ústavnom súde (ÚS) SR.

Podľa Daniela Lipšica má novela umožniť rýchlejšie a ľahšie vyvlastňovanie pozemkov a nehnuteľností slovenských občanov. "Ohrozuje vlastnícke práva každého jedného občana na Slovensku," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii nezradených poslancov. Dodal, že Ústava SR neumožňuje vyvlastňovanie súkromného majetku len s cieľom vybudovať obchodné centrum. "Je to s našou ústavou nezlučiteľné," vyhlásil s tým, že nezradení poslanci budú iniciovať návrh na ÚS. "Aby bol vyhlásený za neplatný," doplnil Lipšic.

Poukázal na to, že návrh je motivovaný snahou pomôcť zlepšiť podnikateľské prostredie. Takýto spôsob je však podľa Lipšica nezmyselný. Upozornil, že ak by novela prešla, mohlo by sa stať, že príde investor, vyberie si pozemok, štát ho vyvlastní a investor môže stavať. Nemá však istotu, že časom nepríde ďalší, väčší investor, ktorý bude chcieť stavať na jeho pozemkoch, kde už stojí jeho firma, a štát mu to umožní. Vlastnícke právo totiž podľa Lipšica nebude ochránené.

"Zlepšovať podnikateľské prostredie obmedzovaním vlastníckych práv súkromných osôb je nezmysel," vyhlásil Lipšic. Dodal, že na Slovensko príde investor skôr vtedy, keď bude chránené vlastnícke právo súkromných osôb vrátane podnikateľov. Pred zákonom varuje aj Daniel Krajcer (nezaradený). "Od okamihu, ako bude tento zákon platný a účinný, tak každý obyvateľ tejto krajiny sa môže začať báť o strechu nad hlavou," uzavrel.