Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Novela justičných zákonov vracia súdnictvo späť do minulosti

Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedla to podpredsedníčka strany Most-Híd a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Bratislava 24. júna (TASR) - Novela zákona o sudcoch a prísediacich bude mať na slovenské súdnictvo negatívny dopad. Ako uviedla podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská, výsledok hlasovania postoj občanov k justícii nezlepší.

"Novela justičných zákonov z dielne Smeru, ktorú dnes schválila NR SR, alarmujúci stav nerieši, naopak, vracia súdnictvo späť do minulosti. Obmedzenie verejnej kontroly je to posledné, čo by slovenské súdnictvo dnes potrebovalo," reagovala exministerka spravodlivosti. Je presvedčená, že schválenie toho, aby sa o kľúčových personálnych opatreniach rozhodovalo za zatvorenými dverami Súdnej rady SR, je ignorovaním občana. "Keď sa povie dôveryhodnosť súdnictva, máme na mysli predovšetkým dôveru verejnosti k sudcom. Verejné hlasovanie o predsedovi Najvyššieho súdu SR znamenalo aj to, že členovia Súdnej rady SR si nemohli dovoliť ignorovať verejnú mienku. Dôveryhodnosti súdnictva preto určite nepridá, keď sa takéto hlasovanie odohrá mimo zraku verejnosti a budú mu predchádzať rôzne účelové dohody, za ktoré v konečnom dôsledku nikto neponesie osobnú zodpovednosť," vysvetlila podpredsedníčka strany Most-Híd.

Podľa Žitňanskej sa dnes iba potvrdilo to, na čo upozorňovala pred schválením novely Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH. "Od začiatku diskusie o novele ústavy som upozorňovala, že jej schválením Smer získa bianko šek na zmeny v justícii, ktorý nevyužije na zvýšenie dôveryhodnosti súdnictva, ale predovšetkým na svoje politické ciele. Na prijímanie zákonov vyplývajúcich z prijatej novely ústavy už dnes nepotrebuje hlasy žiadnej strany a jednoduchou väčšinou si v parlamente odhlasuje, čo chce, aj zmenu z verejného na tajné hlasovanie pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR, aj zrušenie náhodného prideľovania spisov vyšším súdnym úradníkom, a to napriek tomu, že princíp náhodnosti je jedným z najúčinnejších opatrení proti ovplyvňovaniu súdnych rozhodnutí," pripomenula.

Za súčasnú situáciu Žitňanská pripísala zodpovednosť aj Kresťanskodemokratickému hnutiu. "KDH o úmysle Smeru od začiatku vedelo, o to nezodpovednejšie je, že svojimi hlasmi za novelu ústavy takúto možnosť Smeru ponúklo. Zodpovednosti sa preto KDH nezbaví, aj keď dnes v parlamente hlasovali proti návrhom vládnej strany," zdôraznila exministerka spravodlivosti.

Dnes schválená právna norma sprísni od septembra pravidlá pre sudcov. Okrem iného zavádza preverovanie sudcovskej spôsobilosti a zároveň zavádza tajnú voľbu napríklad predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu či šéfa a podpredsedov Súdnej rady. Zmeny nadväzujú na novelu Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH, ktorú parlament schválil na uplynulej schôdzi a ktorá okrem iného oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady.

Novela o sudcoch a prísediacich sa venuje aj disciplinárnej zodpovednosti, boju so súdnymi prieťahmi či kontrole práceneschopnosti. Okrem iného mení aj doterajší systém kreovania disciplinárnych senátov. Disciplinárne veci sa senátom majú prideľovať náhodným výberom ako na všetkých všeobecných súdoch.