Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Novela o poplatkoch v zdravotníctve môže pacientom skomplikovať život

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vládna novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti môže podľa SDKÚ-DS skomplikovať pacientom život.

Bratislava 28. januára (TASR) - Vládna novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti môže podľa SDKÚ-DS skomplikovať pacientom život. Neurčuje totiž rozsah poplatkov ani ich maximálnu výšku, pričom novela by mala regulovať poplatky. Môže to podľa strany spôsobiť, že každý kraj bude mať rozdielne poplatky a aj ich výška sa môže od ambulancie k ambulancii líšiť.

Strana vidí v právnej norme viaceré problémy. "Rušia sa všetky limity na rozsah poplatkov v zdravotníctve," kritizoval na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Nepozdáva sa mu ani to, že o poplatkoch bude v podstate rozhodovať lekár. Samotný poplatok mu bude musieť odsúhlasiť vyšší územný celok, ten ale podľa Freša nebude mať dosah na výšku daného poplatku.

"Keď si niekto vymyslí poplatok, požiada župu o schválenie, tá mu ho schváli, ale výšku si určí každý lekár sám a nebude možnosť regulovať túto výšku," varuje Frešo. Podľa neho sa tak môže stať, že v ambulanciách sa nebudeme stretávať len s rozličnou výškou jedného poplatku, ale s rozličnými možno až absurdnými poplatkami.

Podľa šéfa zdravotníckej sekcie SDKÚ-DS Petra Ottingera by mal existovať centrálny zoznam rozsahu poplatkov, ako aj limity. Podľa novely totiž bude možné, aby v jednej ambulancii stálo napríklad potvrdenie päť eur a v inej 50 eur. "Ak lekár doručí na vyšší územný celok cenník, že za vodičský preukaz si vypýta 100 eur, kraj to musí akceptovať, pretože tam nie je stanovený strop," upozornil Ottinger. Dodal, že regulovať poplatky by malo ministerstvo zdravotníctva. Podľa Freša sa rezort novelou zbavuje zodpovednosti.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR kritiku odmietlo a tvrdenia označilo za absurdné. "Daní páni sa snažia zastrašiť občanov prostredníctvom lží a výmyslov. V súčasnosti nie je výška poplatkov nijako regulovaná. Zároveň však v súčasnosti neexistujú ani jasné pravidlá stanovujúce, v akom prípade lekár môže a nemôže vyberať poplatky. Po dlhých rokoch prešľapovania na mieste a neriešenia tejto témy MZ SR prinieslo zrozumiteľnú koncepciu, ktorej výsledok je hmatateľný a pre pacientov má pozitívne posolstvo," reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Základným pravidlom novely zákona je podľa jej slov to, že lekár nebude môcť podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia vyberaním poplatkov. "Lekári budú môcť vyberať naďalej poplatky za služby, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Ide napríklad o vyšetrenie na zbrojný preukaz. Aj doteraz si pri týchto výkonoch poplatky lekári stanovovali samostatne a so žiadnymi spomínanými 100-eurovými sumami sme sa nestretli," skonštatovala Šoltésová.

Rezort preto vznesené pripomienky považuje za "absolútne" neadekvátne a zavádzajúce. "Práve naopak – otázkou je, či túto pre všetkých občanov SR citlivú tému dnes neotvárajú iba s cieľom zaujať a prísť v predvolebnou roku so zaujímavou agendou. Škoda, že sa pán Frešo intenzívne nezaoberal problematikou poplatkov v zdravotníctve, keď bola premiérkou Iveta Radičová. Príležitosť bola," zhrnula Šoltésová.

Novela zákona o zdravotnej starostlivosti má zrušiť poplatok za vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení, objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do desiatich dní. Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne.

Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky im budú schvaľovať samosprávne kraje. Iné ako schválené poplatky nebudú môcť vyberať.

Podľa Antona Martvoňa zo Smeru-SD je právna norma z právneho hľadiska zlá. V novele sa totiž podľa neho píše, že ministerstvo zdravotníctva určí maximálnu výšku poplatku, jeho konkrétnu výšku má určiť samosprávny kraj.

"Bude vážny problém, ak to VÚC, teda krajské zastupiteľstvo, neschváli. Oni predseda nemajú povinnosť niečo schvaľovať. Čo ak sa nedohodnú? Potom bude problém. Aký cenník bude platiť? Dnes je to na pleciach MZ a je to riešené elegantne," upozornil nedávno na rokovaní ústavnoprávneho parlamentného výboru Martvoň. Dodal, že nie z politického, ale z právneho hľadiska zrejme nebude môcť za takúto vládnu novelu hlasovať, ak nedôjde k zmenám cez pozmeňujúce návrhy.