Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Novela ústavy o manželstve je krok späť, tvrdí Amnesty International

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predsedníčka AI Jela Dobošová zdôraznila, že zmenou ústavy budú členovia LGBTI komunity diskriminovaní na základe ich sexuálnej orientácie.

Bratislava 6. júna (TASR) – Prijatie novely Ústavy SR týkajúcej sa manželstva je jasný krok späť v povinnosti Slovenska bojovať proti všetkým formám diskriminácie. Amnesty International Slovensko (AIS) takto reaguje na ústavný zákon schválený parlamentom a definujúci manželstvo ako "jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy".

Predsedníčka AIS Jela Dobošová zdôraznila, že zmenou ústavy budú členovia LGBTI komunity diskriminovaní na základe ich sexuálnej orientácie. "Prijatie tohto zákona je v rozpore s pozitívnymi opatreniami, ktoré boli na Slovensku prijaté v oblasti boja proti diskriminácii," uviedla. Ako príklad spomenula revíziu trestného zákonníka, ktorá pridala k osobitným motívom trestných činov nenávisť pre sexuálnu orientáciu.

Dobošová zdôraznila, že zmena ústavy, ktorá nadobudne účinnosť 1. septembra 2014, je v rozpore s medzinárodným právom. Odvoláva sa tiež na deklarácie ľudskoprávnych orgánov OSN či Európskeho súdu pre ľudské práva o zákaze diskriminácie na základe sexuálnej orientácie.

"Novela bude viesť k diskriminácii párov rovnakého pohlavia aj v iných oblastiach života, vrátane prístupu k tovaru a službám," vyjadrila obavu predsedníčka AIS.