Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Novela vodného zákona ďalej mešká, dôvodom je jej dolaďovanie

Minister životného prostredia SR Peter Žiga Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novelizovať vodný zákon uložil kabinet ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi na výjazdovom zasadnutí ešte v októbri 2012.

Bratislava 15. februára (TASR) - Plán súčasnej vlády zakotviť do legislatívy podmienky nakladania so slovenskou vodou dostal ďalší odklad. Vláda mala o novele vodného zákona opätovne hovoriť druhý januárový týždeň. Materiál nedostali ministri na stôl doposiaľ. "Práce na ustanoveniach vodného zákona stále pokračujú," zdôvodnil TASR hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Novelizovať vodný zákon uložil kabinet ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi (Smer-SD) na výjazdovom zasadnutí ešte v októbri 2012. V septembri minulého roka sa jeho návrhom vláda zaoberala, rokovanie o tomto bode však vtedy ministri prerušili. Dôvodom boli otvorené otázky, ktoré sa týkali napríklad využívania a spoplatňovania vody na poľnohospodárske účely, ako aj problematiky schvaľovania obchodovania s vodou.

"Sporné veci, ktoré vznikli či už na rokovaní vlády, alebo ich otvorili niektorí ministri, sme zo zákona odstránili a myslím si, že už nebude žiadna prekážka na to, aby prešiel rokovaním vlády," informoval na konci minulého roku Žiga. Teraz nie je jasné, aké dlhé bude meškanie. Rezort o novom termíne nehovorí. "Rezort novelu predloží na rokovanie vlády až vtedy, keď bude pripravená a doladená," vysvetlil hovorca MŽP.

Žiga na konci roku 2013 v rozhovore pre TASR uviedol, že novelu predloží bez podmienok pre vývoz vody. Tie kritizovali aktivisti, podľa ktorých mala umožniť biznis s touto tekutinou. "Keď má spoločnosť pocit, že nie je potrebné zákon v tejto časti meniť, tak ho necháme v takom znení, ako je momentálne. A v prípade, že vznikne hrozba, že niekto naozaj bude chcieť vyvážať vodu za hranice v rozpore so strategickými záujmami Slovenska, tak to budeme riešiť v skrátenom legislatívnom konaní," povedal.

Obvinenia z plánovania vodného biznisu vnímal podľa svojich slov veľmi citlivo. "Naším zámerom v rámci tohto zákona bol presný opak, záujmom bolo vodu chrániť. Keď sa pozriete na súčasné znenie zákona, tak dnes, keď sa niekto rozhodne vodu vyvážať, nemá žiadne bariéry," konštatoval Žiga. Po novom preto mala prípadný vývoz zo Slovenska schvaľovať vláda.

To, že sa má voda stať strategickou surovinou štátu aj z pohľadu legislatívy a jej vývoz za hranice má dostať pravidlá, odsúhlasila vláda v deklarácii na výjazdovom rokovaní v Gabčíkove v roku 2012. Zároveň vtedy ministerstvu uložila novelizovať do konca tohto roku zákon o vodách tak, aby bola slovenská voda aj definovaná v zákone. Vládne uznesenie tiež počítalo s tým, že envirorezort bude kabinetu predkladať na schválenie každý návrh na prepravu respektíve prevod podzemnej vody cez hranice štátu.