Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Novela zákona o petičnom práve zvyšuje občiansku participáciu

Úrad Vlády SR Foto: Úrad Vlády

Cieľom predloženej novely je predovšetkým vyriešiť stav, keď elektronické petície v súčasnosti nie sú v zákone zakotvené.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Úrad vlády SR odmietol, že by ním pripravený návrh novely zákona o petičnom práve obmedzoval možnosť podávania petícií cez internet. V tlačovom vyhlásení dnes reagoval na diskusiu a kritiku, ktorá sa k jeho návrhu objavila.

Cieľom predloženej novely je predovšetkým vyriešiť stav, keď elektronické petície v súčasnosti nie sú v zákone zakotvené, odôvodnil Úrad vlády (ÚV). „Vzhľadom na to, že petície podávané prostredníctvom rôznych portálov neboli upravené ani v súčasne platnej právnej úprave, zásadne odmietame vyjadrenia o obmedzení participácie občanov na veciach verejných,“ uviedol.

Petície podávané prostredníctvom elektronických prostriedkov ÚV považuje za efektívny spôsob zvyšovania miery občianskej a politickej participácie spôsobom, ktorý reflektuje na celkovú elektronizáciu verejnej správy.

Navrhol, aby sa realizovali výhradne cez Ústredný portál verejnej správy. Ide o riešenie, ktoré podľa jeho slov efektívne zamedzí automatické generovanie podpisov podporujúcich petíciu a zabezpečí autenticitu podporovateľov bez nutnosti ďalšej kontroly ich údajov orgánom verejnej správy.

Ústredný verejný portál má byť platformou, ktorá zabezpečí ochranu osobných údajov osôb podávajúcich petíciu. Zabezpečí tiež primerané uistenie o dôveryhodnosti predkladanej petície, ako aj autenticitu a verifikáciu údajov o osobe, ktorá ju podáva.

„V praxi to znamená, že bude zabezpečené, že údaje podporovateľov petície sa použijú skutočne na účel podpory petície a nebude možné, aby osoba podávajúca petíciu vystupovala pod fiktívnymi údajmi alebo menila obsah petície po podporení petície verejnosťou,“ zdôvodňuje ÚV.

Úrad vlády tiež ubezpečil, že organizátori petície môžu príslušné stránky portálu verejnej správy neobmedzene zobrazovať aj na iných webových sídlach a adresách. Portál verejnej správy zároveň spĺňa požiadavky na primerané bezpečnostné a technické riešenie, ako aj narábanie s osobnými údajmi.

„Z týchto dôvodov zásadne odmietame možnosť zneužitia údajov osôb podporujúcich petíciu ktorýmkoľvek orgánom verejnej správy,“ reagoval Úrad vlády. Pripomenul tiež, že novela obsahuje aj ďalší z jeho pohľadu výrazný prvok, ktorý prispeje k budovaniu občianskej spoločnosti, a to povinné zverejňovanie výsledku vybavenia petície príslušným úradom. „Zavádza sa tým efektívny spôsob kontroly orgánov vybavujúcich petíciu občianskej spoločnosti,“ doplnil.

Nesúhlas s novelou vyjadrili viacerí zástupcovia tretieho sektora. Domnievajú sa, že ide o ďalší pokus obmedziť možnosť podpisovať petície na internete. Vysvetlili, že ak by návrh prešiel, občan by musel používať pri podpore elektronických petícií elektronický občiansky preukaz s aktivovaným čipom.

Petície prostredníctvom iných internetových stránok by neboli považované za petície, uviedol aktivista Štefan Szilva a predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál. Pripomenuli, že elektronický občiansky preukaz má v súčasnosti menej ako päť percent obyvateľov Slovenska a nie je ho možné používať z mobilných zariadení ako tablety či telefóny.