Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novela zákona o EIA je pred dokončením

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga. Foto: TASR/Michal Svítok

Zmenami v zákone sa rezort Petra Žigu usiluje odvrátiť možné súdne konanie, ktoré Slovensku hrozí pre nesprávne a neúplné prebratie príslušnej smernice Európskej komisie.

Bratislava 14. júna (TASR) – Ministerstvo životného prostredia finišuje s prípravou zmien v zákone o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA). Novelu preložilo do pripomienkového konania 17. januára. Hovorca rezortu Maroš Stano TASR informoval, že ešte tento mesiac by mal byť materiál predložený na vládu.

Zákon o EIA rieši posudzovanie a následné povoľovanie priemyselných prevádzok či iných činností s najzávažnejším vplyvom na zdravie a životné prostredie. Takéto konanie predchádza výstavbe elektrární, spaľovní odpadu, diaľnic, vodných nádrží, či napríklad ťažbe nerastov. Zmenami v zákone sa rezort Petra Žigu usiluje odvrátiť možné súdne konanie, ktoré Slovensku hrozí pre nesprávne a neúplné prebratie príslušnej smernice Európskej komisie.

Stano vysvetlil, že v súčasnosti je novela pripomienkovaná legislatívnou radou vlády a následne ju ešte prerokuje tripartita. V rámci mimorezortného pripomienkového konania k nej bolo predložených celkom 515 pripomienok, z toho 122 zásadných. „Rezort životného prostredia akceptoval, resp. čiastočne akceptoval väčšiu časť zásadných pripomienok,“ objasnil hovorca. Podľa neho boli tiež odstránené všetky rozpory v konaniach o neakceptovaných pripomienkach.

Transpozičný deficit sa Slovensko snaží odstrániť aj preto, aby nebolo ohrozené čerpanie fondov EÚ na projekty z predchádzajúceho a nastávajúceho programového obdobia. S novelou mal v úvode problém tretí sektor. Združenie Via Iuris a združenie Slatinka žiadali ministra o stiahnutie a prepracovanie materiálu.

Prelomové zmeny

Ocenili síce, že novela obsahuje podľa nich prelomové zmeny, ktoré môžu prispieť k zvýšenej ochrane životného prostredia. Za nedostatočné však považovali jej spracovanie. Envirorezort následne prijal väčšinu ich pripomienok k materiálu.

„K zásadným zmenám ťažiskových okruhov, ktoré boli predmetom novely zákona, nedošlo,“ tvrdí hovorca. V rámci medzirezortného pripomienkového konania podľa neho nebolo vážnejšie zasiahnuté do ich legislatívneho zámeru. Väčšina pripomienok sa týkala objasnenia, spresnenia pojmov, lehôt a práv verejnosti.

Nedostatok novela rieši

Hlavným nedostatkom, ktorý Európska komisia vytkla Slovensku, je nedostatočné prepojenie procesu posudzovania vplyvov navrhovaných činností s následnými povoľovacími procedúrami. Vytváral sa tak priestor pre nerešpektovanie výsledku procesu posudzovania vplyvov.

Tento nedostatok novela rieši aj tým, že po novom by mal byť proces posudzovania vplyvov záväzný. Následné povolenie by malo byť podmienené rešpektovaním výsledku EIA, pričom zhoda projektového dokumentu s výsledkom EIA by sa mala úradne overovať.