Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Novela zákona o Envirofonde nadobudla účinnosť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Novelizácia zavádza možnosť dvojkolového spôsobu podávania a hodnotenia žiadostí o podporu, čo má proces zjednodušiť a znížiť žiadateľom súvisiace náklady.

Bratislava 10. júla (TASR) - Novela zákona o Environmentálnom fonde nadobudla počas uplynulého týždňa účinnosť. Niektoré procesy v Envirofonde majú byť efektívnejšie a rýchlejšie. V rámci mimoriadnych environmentálnych situácií bude možné financovať kalamitný výskyt hmyzu a zosuvy pôdy.

Autori zmeny považujú za nevyhnutné, aby verejné prostriedky, ktorými disponuje Environmentálny fond, boli využívané efektívne a aby bol zabezpečený rýchly a transparentný proces poskytovania podpory z prostriedkov fondu vo forme dotácií a úverov. A to aj vzhľadom na aktuálny dôraz kladený na ochranu životného prostredia.

Z doterajšieho znenia zákona sa vypúšťa podmienka podporiť realizáciu takých aktivít, ktoré sa týkajú chráneného územia zahŕňajúceho aspoň päť obcí. Cieľom je nelimitovať žiadateľov v minimálnom počte obcí, ale umožniť poskytnutie podpory pre viacerých oprávnených žiadateľov.

Novelizácia zavádza možnosť dvojkolového spôsobu podávania a hodnotenia žiadostí o podporu, čo má proces zjednodušiť a znížiť žiadateľom súvisiace náklady. Právna úprava pritom nemá brániť pôvodnému jednokolovému procesu podávania a hodnotenia žiadostí.

Okrem toho sa upravuje, aby bol už v decembri predchádzajúceho roka zverejnený zoznam činností, na ktoré bude možné požiadať o podporu z prostriedkov Environmentálneho fondu.