Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Novela zákona o majetku vyšších územných celkov ide do druhého čítania

Na archívnej snímke rokovacia sála Národnej rady SR počas schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Prebytočný majetok by sa mal definovať ako majetok určený na predaj alebo prenájom a neupotrebiteľný majetok ako nefunkčný majetok, ktorý je odpadom určeným na spracovanie či zneškodnenie.

Bratislava 15. júna (TASR) - Novela zákona o majetku vyšších územných celkov (VÚC) ide do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovom hlasovaní.

"Zásady hospodárenia s majetkom VÚC by mali upraviť kritériá na určenie prebytočného a neupotrebiteľného majetku vyššieho územného celku na účely prevodu vlastníctva majetku VÚC a prenechania majetku VÚC do nájmu," píše sa v návrhu.

Prebytočný majetok by sa mal definovať ako majetok určený na predaj alebo prenájom a neupotrebiteľný majetok ako nefunkčný majetok, ktorý je odpadom určeným na spracovanie či zneškodnenie. Upraviť by sa mali aj podmienky, za ktorých bude možné znížiť kúpnu cenu či nájomné, ale aj zásady hospodárenia s majetkom VÚC.

Ustanoviť by sa mal rámec podmienok, ktorými možno obmedziť obchodnú verejnú súťaž. Novela predpokladá, že zrušiť ju by bolo možné aj v prípade, že sa podstatne zmenili okolnosti, za ktorých sa vyhlásila, alebo sa v priebehu nej vyskytli výnimočné dôvody, pre ktoré nemožno od VÚC požadovať, aby v súťaži pokračoval.

"Ide o také mimoriadne prípady, s ktorými vyšší územný celok vopred v podmienkach súťaže nemohol rátať a teraz od neho nemožno spravodlivo požadovať, aby v obchodnej verejnej súťaži pokračoval a uzavrel so záujemcom zmluvu," ozrejmili predkladatelia.