Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Novela zákona o obrane SR pôjde do legislatívneho procesu neskôr

Ako uvádza ministerstvo, návrh smerníc bude najprv predložený na rokovanie Kolégia ministra obrany SR dva mesiace po schválení rozvojového plánu.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Novela zákona o obrane Slovenskej republiky, ktorá má spresniť ustanovenia o riadení obrany štátu a opatrenia pri príprave na obranu krajiny, pôjde na návrh ministerstva obrany (MO) do legislatívneho procesu neskôr. Vláda v tejto súvislosti na svojom dnešnom rokovaní zrušila úlohu v novembrovom Pláne legislatívnych úloh vlády SR a taktiež v novembrovom Pláne práce Bezpečnostnej rady SR.

V procese prípravy novely sa podľa ministerstva ukázalo, že problematiku riadenia obrany štátu treba riešiť v širších súvislostiach a komplexne, predovšetkým vo väzbe na celkové riadenie štátu v krízových situáciách. Ministerstvo obrany chce pripraviť v spolupráci s ostatnými rezortmi nový strategický a koncepčný rámec pre oblasť obrany štátu. "Od tohto rámca sa bude odvíjať komplexná úprava súvisiacich právnych predpisov pre oblasť obrany štátu, vrátane zákona o obrane SR," píše sa v predkladacej správe. Novela zákona o obrane SR by mala byť predložená do legislatívneho procesu až po schválení strategického a koncepčného rámca pre oblasť obrany štátu.

Posunie sa aj príprava Smerníc pre obranné plánovanie, ktoré boli pôvodne zaradené do októbrového Plánu práce vlády SR. Smernice majú vychádzať z Bielej knihy o obrane SR a Rozvojového plánu rezortu obrany SR s výhľadom do roku 2024. "Rozvojový plán rezortu obrany SR je v súčasnosti v štádiu riešenia zásadnej pripomienky Ministerstva financií SR v otázkach zdrojového zabezpečenia rozvoja," ozrejmuje v predkladacej správe ministerstvo dôvod odkladu. Bielu knihu už vláda schválila v júni tohto roka.

Ako uvádza ministerstvo, návrh smerníc bude najprv predložený na rokovanie Kolégia ministra obrany SR dva mesiace po schválení rozvojového plánu. Následne bude predložený do legislatívneho procesu.