Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Novela zákona o ochrane verejného záujmu ide do 2. čítania

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

V oznámeniach o majetku verejní funkcionári uvádzajú aj prípadné užívanie majetku vo vlastníctve inej osoby.

Bratislava 15. júna (TASR) - Zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov by sa mohol upraviť. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania návrh z dielne hnutia OĽANO a priatelia. Cieľom návrhu ústavného zákona je podľa slov predkladateľov zaviesť mechanizmus, ktorý by mal zabrániť zneužívaniu zastavenia konania voči verejnému funkcionárovi na "zametanie káuz pod koberec".

Okrem toho je zámerom novely rozšíriť prípady, ktoré sa budú považovať za rozpor s verejným záujmom, upraviť niektoré náležitosti majetkového priznania, zrušiť potvrdzovanie straty verejnej funkcie plénom parlamentu, ak o tom už rozhodol príslušný parlamentný výbor. Mienia tiež zmierniť sankčný mechanizmus pri nepodstatných porušeniach zákona. "Teda ak niekto zmešká lehotu na podanie majetkového priznania, ale je ochotný priznať svoje majetkové pomery," dodali.

V oznámeniach o majetku verejní funkcionári uvádzajú aj prípadné užívanie majetku vo vlastníctve inej osoby. Poslanci OĽANO v dôvodovej správe k novele konštatujú, že pri tejto položke nie je z pohľadu verejného záujmu až taká podstatná hodnota samotného užívania, ktorá môže byť aj nulová, ale hodnota samotnej užívanej veci. Ako príklad uviedli jachtu na mori, prímorskú vilu a podobne. "Ústavný zákon sa preto v časti majetkového priznania spresňuje tak, aby to lepšie zodpovedalo zmyslu samotného zákona a ochrane verejného záujmu," tvrdia.