Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Novela zákona o poľovníctve podľa ochranárov ohrozuje vzácne druhy

Návrhu novely, ktorá prešla medzirezortným pripomienkovým konaním vytýkajú taktiež rozdrobenie poľovníckych revírov, v dôsledku čoho sa podľa ochranárov zvýši tlak na prírodu.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Ochranárske združenie SOS Birdlife Slovensko si myslí, že návrh novely zákona o poľovníctve povolí niektoré zakázané spôsoby lovu. Návrhu novely, ktorá prešla medzirezortným pripomienkovým konaním vytýkajú taktiež rozdrobenie poľovníckych revírov, v dôsledku čoho sa podľa ochranárov zvýši tlak na prírodu.

"Zmenšenie minimálnej výmery poľovných revírov na polovicu bude mať za následok, že v samotnom revíri nebude mať zver dostatočne veľký životný priestor na prežívanie udržateľnej populácie v priebehu celého roka," povedal hovorca SOS/Birdlife Slovensko Ján Gúgh. "Spôsob odchytu zveri, aký je navrhnutý v novom zákone, nevylučuje odchyt aj ohrozených druhov dravcov, novela preto predstavuje vážne ohrozenie vzácnych druhov vtáctva," uviedol druhú najväčšiu výhradu ochranársky manažér SOS/Birdlife Slovensko Jozef Ridzoň.

Zatiaľ, čo s s výčitkou smerom k zmenšeniu poľovníckych revírov sa pridáva aj Slovenská poľovnícka komora (SPK), s pripomienkou, týkajúcou sa údajného ohrozenia vzácnych druhov vtáctva, nesúhlasí. Naopak tvrdí, že ide o zavádzajúce tvrdenie. "V žiadnom prípade nemôžu byť ohrozené poľovníctvom či zákonom," povedal pre TASR Imrich Šuba, riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory, ktorému vo vyjadreniach SOS/Birdlife chýbajú konkrétne príklady.

Nesúhlasí ani s výčitkou SOS Birdlife a ďalších ochranárskych združení, že novela ešte zhorší trend, keď sa na Slovensku a v celej Európe nedarí zastaviť pokles biodiverzity. "Zo všetkých kontinentov sveta sa biodiverzita najviac zachovala v Európe, pričom Slovensko je klenot medzi krajinami EÚ," uviedol Šuba. Zdôraznil taktiež, že na Slovensku je až 43 percent územia v režime chránenej oblasti, kým v ostatných európskych krajinách je to len 11 percent.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR reakcii na pripomienku týkajúcu sa zmenšovania poľovných revírov uviedlo, že pokles výmery poľovných revírov nebude mať za následok radikálny nárast lovu zveri. "Navrhovaným znížením výmery poľovných revírov sa nijako nezmenia prírodné podmienky, ktoré majú podstatný vplyv na vytváranie plánu chovu a lovu zveri a na určovanie jej minimálnej početnosti zveri v poľovných revíroch," uviedol v stanovisku pre TASR odbor komunikácie ministerstva.

V prípade otázky, či zákon v novej podobe neumožní lov niektorých vzácnych dravých vtákov, ministerstvo tvrdí, že úprava spôsobov odchytu zveri nebude mať žiadny vplyv na vzácne druhy dravcov. "Tento spôsob lovu neohrozí ich početnosť v oblasti kde sa budú využívať, nakoľko odchyt zveri sa vykonáva v čase lovu uvedenom vo vykonávacom predpise k zákonu o poľovníctve, ktorý prešiel pripomienkovým konaním v roku 2012 a je v súlade s podmienkami ustanovenými európskym právom," uviedol komunikačný odbor ministerstva.

Pripomína tiež, že v ustanoveniach európskeho práva sa uvádza, že členské štáty EÚ zakážu používanie všetkých prostriedkov, zariadení alebo metód používaných na masový, alebo neselektívny odchyt, alebo usmrcovanie vtákov alebo metód, ktoré by mohli spôsobiť vymiznutie druhov v danej oblasti.

K návrhu novely zákona o poľovníctve prišlo celkovo 233 pripomienok, z toho 31 zásadných.